Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κίνα: Παρελθόν τα «τρομολαγνικά» πρωτοσέλιδα μετά τη στροφή 180 μοιρών του Πεκίνου

Κορονοϊός – Κίνα: Παρελθόν τα «τρομολαγνικά» πρωτοσέλιδα μετά τη στροφή 180 μοιρών του Πεκίνου
Reuters

Τα ΜΜΕ στην Κίνα επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την αναστροφή του Πεκίνου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση απέναντι στον κορονοϊό. «Μην είστε τόσο τρομοκρατημένοι» με τη νόσο, προτρέπει τους αναγνώστες η «Beijing Youth Daily»!

Στην Κίνα όπου ο Τύπος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος, τα μέσα ενημέρωσης επιστρατεύθηκαν για να υπηρετήσουν την νέα επίσημη γραμμή σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, μία εβδομάδα μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη λαϊκή οργή για το καθεστώς των υγειονομικών περιορισμών και απαγορεύσεων.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τον κορονοϊό ως μία πολύ επικίνδυνη νόσο και ελεεινολογούσαν την χαώδη διαχείριση της πανδημίας στο εξωτερικό της Κίνας.

Τώρα όμως, αφού ελήφθη η κεντρική απόφαση απομάκρυνσης από την στρατηγική των «μηδενικών κρουσμάτων» και η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για την έξοδο από το αυστηρό περιοριστικό καθεστώς των τριών τελευταίων ετών, ξαφνικά όλα εμφανίζονται να μην είναι και τόσο σοβαρά, τελικά.

«Μην είστε τόσο τρομοκρατημένοι, αλλά λαμβάνετε κάποια μέτρα», κατά του ιού, προέτρεπε τις τελευταίες ημέρες τους αναγνώστες η «Beijing Youth Daily», δημοσιεύοντας μαρτυρίες ανθρώπων που έγιναν καλά.

Κορονοϊός – Κίνα: «Μαλακώνει» ο Σι Τζινπίνγκ 

Η κεντρική απόφαση για την χαλάρωση του περιοριστικού καθεστώτος συνοδεύεται από ένα επίσημο μήνυμα καθησυχαστικό για την επικινδυνότητα του ιού, από την στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε και ο ίδιος ότι «περισσότερη ευελιξία» είναι πλέον επιτρεπτή.

Η παραλλαγή Όμικρον «δεν έχει καμία σχέση με την παραλλαγή Δέλτα του περασμένου χρόνου», διαβεβαιώνει ο καθηγητής Ιατρικής Τσον Γιουτιάν από τις σελίδες της «China Youth Daily».

Προετοιμασία του εδάφους

Την Παρασκευή (02.12.2022), η «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε τις δηλώσεις σειράς ειδικών που δήλωναν ότι τάσσονται υπέρ των αποφάσεων ορισμένων τοπικών κυβερνήσεων να επιτραπεί σε ανθρώπους θετικούς στον ιό να κάνουν καραντίνα στα σπίτια τους, και όχι πλέον στα ειδικά κέντρα περιορισμού.

«Είναι ένα είδος επίσημης προπαγάνδας για να προετοιμασθεί ο πληθυσμός σε περισσότερη χαλάρωση και για να δοθούν στην κυβέρνηση τα μέσα να απομακρυνθεί από την πολιτική της «μηδενικής Covid», εξηγεί ο Γιουίλι Λαμ, ειδικός στην κινεζική πολιτική από το Χονγκ Κονγκ.

Έτσι, τα μέσα ενημέρωσης θα μπορέσουν να προετοιμάσουν το έδαφος , αλλά επίσης, αν υπάρξει ανάγκη, θα μπορούν να επιρρίψουν την ευθύνη στις τοπικές αρχές για υπερβάλλοντα ζήλο στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Άλλωστε, ο οργανισμός ο επιφορτισμένος με την διαχείριση της πανδημίας προειδοποίησε μέσω της Λαϊκής Ημερησίας ότι «θα επιρριφθούν με αυστηρότητα οι ευθύνες» στους τοπικούς αξιωματούχους που υπερέβαλαν.

«Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι θα τιμωρηθούν», προβλέπει ο Γουίλι Λαμ.

Το πρώτο παράδειγμα ήρθε ήδη από την επαρχία της Χουνάν. Τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και απολύθηκε διότι επιτέθηκε σε κάτοικο κατά την διάρκεια διαπληκτισμού για τα περιοριστικά μέτρα.

Οι εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με την διεξαγωγή των διαγνωστικών τεστ βρίσκονται επίσης πλέον στο στόχαστρο. Ο κινεζικός Τύπος φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες ρεπορτάζ για παραβιάσεις που φέρεται ότι διέπραξαν.

Αυτές οι εταιρείες «θα είναι οι πρώτες που θα θυσιαστούν από την κυβέρνηση», προειδοποιεί μέσω του Twitter ο πολιτικός μπλόγκερ, Ζινγκ Τζάο, που υπογράφει ως Michael Anti, στο πλαίσιο της αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων.

Για το καλό του πληθυσμού…

Για την κινεζική κυβέρνηση, η στροφή 180° έπειτα από τρία χρόνια στρεσογόνας προπαγάνδας για τον ιό δεν είναι και εύκολο.

Αλλά μοιάζει να βγαίνει αλώβητη, δηλώνοντας ότι το κάνει για το καλό του πληθυσμού.

Την ώρα που οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι σπανίως βγαίνουν από τα σπίτια τους θα εξαιρεθούν από τα μεγάλης κλίμακας μοριακά τεστ, το πρακτορείο Νέα Κίνα σπεύδει να διαφημίσει ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι η απόδειξη ότι «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού».

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «παραδέχεται ότι η πολιτική της «μηδενικής Covid» έθεσε σε κίνδυνο βασικό άξονα της νομιμοποίησής του: Την υπόσχεσή του να παρέχει ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης στους πολίτες», αναλύει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Νταϊάνα Φου.

Η χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών εντάσσεται στην παραδοσιακή στρατηγική του κόμματος που έγκειται στην απάντηση στις διαδηλώσεις «με την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου».

«Την ώρα που ο μηχανισμός ασφαλείας επιστρατεύθηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων, οι τοπικές κυβερνήσεις προχωρούν σε υποχωρήσεις και προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των υγειονομικών περιορισμών για να αμβλυνθεί η πίεση», λέει.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις