Κόσμος

Κορονοϊός: Σύγχυση ανάμεσα σε ανοιχτά σχολεία και αυξημένα κρούσματα

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο άνοιγμα των σχολείων και την αύξηση των κρουσμάτων Covid19 διαπιστώθηκε από μελέτη.

Το εκτεταμένο άνοιγμα των σχολείων μετά τα lockdowns και τις θερινές διακοπές σε γενικές γραμμές δεν συνδέεται με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού, διαπιστώθηκε από μελέτη που έγινε σε 191 χώρες, όμως τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα «εκπαιδευτικό χρέος λόγω πανδημίας» 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

Στην ανάλυση του ανεξάρτητου ιδρύματος για την εκπαίδευση Insights for Education (IfE), που έχει την έδρα του στη Ζυρίχη, αναφέρεται πως το 84% αυτών των 300 δισεκ. ημερών θα χαθεί για τα παιδιά των φτωχότερων χωρών και προειδοποιεί πως 711 εκατομμύρια μαθητές εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

«Υποτίθεται πως το άνοιγμα των σχολείων θα αύξανε τις μολύνσεις και πως το κλείσιμο των σχολείων θα μείωνε τη μετάδοση, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκη», λέει η ιδρύτρια του IfE και διευθύνουσα σύμβουλός του Ράντα Γκρομπ-Ζάκαρι.

Η μεγάλη πλειονότητα – 92% – των χωρών που έχουν περάσει το πρώτο κύμα των μολύνσεων Covid-19 έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους, παρόλο που μερικές καταγράφουν ένα δεύτερο κύμα.

Το IfE διαπίστωσε πως 52 χώρες που έστειλαν τους μαθητές πίσω στα σχολεία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο – περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας – είδαν τα ποσοστά των μολύνσεων να αυξάνονται στη διάρκεια των διακοπών, σε σύγκριση με όταν είχαν κλείσει.

Ωστόσο στη Βρετανία και την Ουγγαρία τα επίπεδα της μόλυνσης μειώθηκαν μετά τα αρχικά κλεισίματα σχολείων, παρέμειναν χαμηλά στη διάρκεια των διακοπών και άρχισαν να αυξάνονται αφού άνοιξαν και πάλι.

Από την πλήρη ανάλυση αυτών των 52 χωρών δεν διαπιστώθηκε κάποιος σταθερός συσχετισμός ανάμεσα στη λειτουργία ή μη των σχολείων και τις μολύνσεις, πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετασθούν άλλοι παράγοντες, ανακοίνωσε το IfE.

«Το κλειδί τώρα είναι να μάθουμε απ’ αυτές τις χώρες που ανοίγουν και πάλι αποτελεσματικά σ’ ένα φόντο αυξανόμενων μολύνσεων», δήλωσε η Γκρομπ-Ζάκαρι.

Στη μελέτη αναφέρεται πως 44 χώρες έχουν κρατήσει τα σχολεία κλειστά.

Διαπιστώθηκε επίσης πως οι χώρες αναπτύσσουν στρατηγικές για τα σχολεία στη διάρκεια της πανδημίας — μερικές, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διατάσσουν προσωρινό κλείσιμο σχολείων κατά περίπτωση.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, μαθήματα εκ περιτροπής και συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και μαθημάτων στα σχολεία με φυσική παρουσία.

«Το πρώτο πραγματικό παγκόσμιο τεστ φανερώνει πώς είναι η σχολική ζωή σ’ έναν κόσμο με Covid», λέει η Γκρομπ-Ζάκαρι. «Το να καταλάβουμε πώς οι χώρες που υφίστανται ένα μαζικό δεύτερο κύμα αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα στη σχολική αίθουσα είναι θεμελιώδους σημασίας για να μας καθοδηγήσει σε μελλοντικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και για να βοηθήσει τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Φρίντριχ Μερτς: Από την ήττα από τη Μέρκελ και την απόσυρση μέχρι τη μεγάλη επιστροφή και την καγκελαρία
Από το 2009 έως το 2018 ο Μερτς ήταν εκτός πολιτικής, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις ακόμη και με τη διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund και έγινε πολυεκατομμυριούχος
Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς