Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα πολλά κρούσματα ανεβάζουν τη δημοτικότητα αρκετών ηγετών – Τι δείχνει μελέτη

Κορονοϊός: Τα πολλά κρούσματα ανεβάζουν τη δημοτικότητα αρκετών ηγετών – Τι δείχνει μελέτη

Τα ποσοστά αποδοχής των πολιτικών ηγετών (πρωθυπουργών και προέδρων) εμφάνισαν σε πρώτη φάση άνοδο εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πως οι πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται «γύρω από τη σημαία» σε περιόδους κρίσεων, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Οι πολίτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν την τάση να νιώθουν πιο έντονο πατριωτισμό και να υποστηρίζουν τους ηγέτες τους σε εποχές εθνικής κρίσης, όπως πόλεμοι ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει σε διεθνές επίπεδο ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης στη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για τη δημοτικότητα 11 επικεφαλής κυβερνήσεων από διαφορετικές γεωγραφικά και πολιτισμικά χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα τους), καθώς επίσης 50 κυβερνητών πολιτειών των ΗΠΑ, στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2020. Διαπιστώθηκε ότι κέρδη στη δημοτικότητά τους -σε ορισμένες χώρες περισσότερο από ό,τι σε άλλες- είχαν ακόμη και ηγέτες όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πριν την πανδημία.

«Η Covid-19 μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα βοηθήσει μερικές εν ενεργεία κυβερνήσεις να κερδίσουν ξανά εκλογές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κάι Τσι Σαμ από τη Σιγκαπούρη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν έγιναν εκλογές στη Ν. Κορέα φέτος τον Απρίλιο εν μέσω πανδημίας, το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή από το 1960.

Πόσο όμως μπορεί αυτό το φαινόμενο να διαρκέσει, είναι κάτι υπό διερεύνηση. «Συλλέξαμε τα δεδομένα μας στη διάρκεια των πρώτων φάσεων της πανδημίας, συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με το πόση διάρκεια μπορεί να έχει αυτή η επίδραση. Σαφώς δεν είναι κάτι που διαρκεί για πάντα, αλλά η διάρκεια μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πόσο αποτελεσματικά ένας ηγέτης φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πανδημία», ανέφερε ο ψυχολόγος Τζόσουα Κόνραντ Τζάκσον από τη Β. Καρολίνα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις