Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στην καραντίνα για εμβολιασμένους και μη σύμφωνα με το ECDC

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στην καραντίνα για εμβολιασμένους και μη σύμφωνα με το ECDC

Νέες οδηγίες σχετικά με τον τερματισμό της περιόδου καραντίνας για κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό εξέδωσε το ECDC.

Η έκθεση του ECDC μιλάει και για την περίοδο επώασης, δηλαδή την περίοδο μεταξύ της έκθεσης και της πρώτης εμφάνισης συμπτωμάτων.

Το 2020 για την μόλυνση από τον κορονοϊό η περίοδος επώασης εκτιμήθηκε από μία έως 14 ημέρες. Τα νέα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους διαφέρουν. Αν μολυνθεί κάποιος για παράδειγμα με τη μετάλλαξη Όμικρον χρειάζεται μικρότερη περίοδο επώασης σε σχέση με τη Δέλτα, με μέση περίοδο επώασης τις 3 ημέρες.

Την ίδια ώρα το ECDC επισημαίνει ότι η όποια απόφαση για τον τερματισμό της καραντίνας πρέπει να είναι σε ισορροπία τόσο με το ότι το άτομο δεν πρόκειται να μεταδίδει πλέον τον ιό όσο και με τις επιπτώσεις της απομόνωσης στο συγκεκριμένο άτομο.

Παράλληλα προσθέτει πως η διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με στοιχεία που προκύπτουν.

Πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους νοσούν από κορονοϊό

Σχετικά με τους ασθενείς με κορονοϊό μπορούν να τερματίσουν την καραντίνα ή να πάρουν εξιτήριο, αν νοσηλευθούν, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

η κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
η σοβαρότητα της νόσου,
η ανοσολογική κατάσταση,
η επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
οι κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης και
οι ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Η αξιοπιστία των self test

Αναφορά γίνεται και για τα self test τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για δοκιμές.

Σύμφωνα με την έκθεση ο έλεγχος για να αποφασίσει για τον τερματισμό της απομόνωσης, θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων και από την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Να σημειωθεί ότι η εγκυρότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Οσον αφορά στα περιστατικά κορονοϊού για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα δοκιμής ή μέχρι την ολοκλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.

Τι ακολουθείται για τους πλήρως εμβολιασμένους

Γίνεται αναφορά και για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και με αρνητικό rapid ή PCR.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ είναι θετικό την έκτη ημέρα.

Να επισημανθεί επίσης ότι πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι τα άτομα που έχουν λάβει ένα πλήρες αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19 εντός των τελευταίων έξι μηνών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα εμβόλια μιας δόσης, ή έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19.

Τέλος στις χώρες/περιοχές όπου η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη, η περίοδος που καθορίζει τον πλήρη εμβολιασμό (μετά από έναν αρχικό σειριακό ή αναμνηστικό εμβολιασμό δύο δόσεων) μπορεί να μειωθεί σε τρεις μήνες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις