Κόσμος

Κορονοϊός: Το ρομπότ-νοσηλευτής «Τόμι» στο πλευρό των ασθενών στην Ιταλία

Ένας ξεχωριστός νοσηλευτής, το ρομπότ «Τόμι» έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε νοσοκομείο στην πόλη Βαρέζε.

Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπου τα ρομπότ κλήθηκαν να πάνε εκεί όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν, τώρα επιστρατεύθηκαν και στην πανδημία του κορονοϊού, δίνοντας χείρα βοηθείας στους γιατρούς και νοσηλευτές των ιταλικών νοσοκομείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έναν αόρατο φονικό εχθρό, ανάλογο της ραδιενέργειας.

Το ρομπότ «Τόμι» είναι ένα από τα έξι που έχουν πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο Circolo της πόλης Βαρέζε στη Λομβαρδία, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας Covid-19 στην Ιταλία. Ο «Τόμι» δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα ή γάντια, ούτε να ανησυχεί μήπως κολλήσει και αυτός τον ιό.

«Είναι σαν να έχεις άλλον ένα νοσηλευτή, αλλά χωρίς προβλήματα σχετικά με μία πιθανή λοίμωξη», ανέφερε ο δρ Φρανσέσκο Ντεντάλι, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Πρέπει να εξηγήσεις στον ασθενή τον χρόνο και τη λειτουργία του ρομπότ. Η πρώτη αντίδραση δεν είναι θετική, ιδίως από τους ηλικιωμένους, αλλά μετά χαίρονται», πρόσθεσε.

Τα ρομπότ σε μέγεθος παιδιού διαθέτουν μικρές ρόδες για να κινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο και να παρακολουθούν διάφορες ενδείξεις από τα ιατρικά μηχανήματα, μεταφέροντας τις πληροφορίες στο ιατρικό προσωπικό. Αυτό επιτρέπει στους πνιγμένους από τη δουλειά και το άγχος γιατρούς να προσέχουν ασθενείς σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Επιπλέον, τα ρομπότ έχουν οθόνες αφής στη θέση του προσώπου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να στέλνουν μηνύματα στους γιατρούς, αν χρειάζονται κάτι. Το σημαντικότερο είναι ότι ο «Τόμι» (είναι το όνομα του γιού ενός νοσοκομειακού γιατρού) και η παρέα του επιτρέπουν στο υγειονομικό προσωπικό να περιορίζει τις άμεσες επαφές με τους ασθενείς, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση πολύτιμων αναλώσιμων (μάσκες, γάντια κ.ά.) όσο και τον κίνδυνο να κολλήσουν οι ίδιοι τον ιό και να τεθούν εκτός μάχης. Περισσότερα από 4.000 μέλη του προσωπικού των ιταλικών νοσοκομείων έχουν μολυνθεί από τον ιό και 66 γιατροί έχουν πεθάνει.

Και βέβαια ένα ρομπότ δεν κουράζεται, όπως ένας γιατρός ή νοσηλευτής. Χρειάζεται, απλώς, μία φόρτιση των μπαταριών του και επιστρέφει στην πρώτη γραμμή άφοβα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr