Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κύπρος: Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση μετά τα διαβήματα για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους

Κύπρος: Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση μετά τα διαβήματα για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους

Η έντονη αντίδραση της Κύπρου με απανωτά διαβήματα για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους σε στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία με την συμμετοχή Ισπανίας και Πολωνίας, έκανε τις δυο ευρωπαϊκές χώρες να αποχωρήσουν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας – 2023» και ανέφερε πως Ισπανία και η Πολωνία που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην άσκηση, αποχωρούν έπειτα από τη γνωστοποίηση της συμμετοχής του ψευδοκράτους.

Όπως μάλιστα τονιζόταν στην κυπριακή ανακοίνωση οι δυο ευρωπαϊκές χώρες δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι στην άσκηση θα μετείχε και το ψευδοκράτος.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Κύπρου:

«Αναφορικά με τη στρατιωτική άσκηση “Φοίνικας της Ανατολίας – 2023”, που διεξάγεται στο Ικόνιο στην Τουρκία, επισημαίνεται ότι πρόκειται περί άσκησης που φιλοξενεί η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία συστηματικά και μονομερώς προσπαθεί να εντάξει σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το υπουργείο Άμυνας, προέβησαν στα απαραίτητα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι συμμετέχοντα κράτη δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τη συμμετοχή της παράνομης αποσχιστικής οντότητας. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών, Ισπανία και Πολωνία ενημέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αποχωρούν άμεσα από την άσκηση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις