Κόσμος

Λούβρο: Κυνηγητό στα σύνορα με το Βέλγιο για τα κλεμμένα βασιλικά κοσμήματα – Φόβοι ότι θα πουληθούν στην Αμβέρσα

Η Αμβέρσα, παγκόσμια πρωτεύουσα των διαμαντιών, στο μικροσκόπιο των γαλλικών Αρχών - Σφίγγει ο κλοιός στα γαλλοβελγικά σύνορα

Ασύλληπτοι παραμένοι οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στο Μουσείο του Λούβρου, τρεις ημέρες αφότου διέφυγαν με ιστορικά βασιλικά κοσμήματα εκτιμώμενης αξίας 88 εκατομμυρίων ευρώ, κι ενώ σήμερα (22.10.2025) το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι άνοιξε ξανά τις πόρτες του.

Την θρασύτατη κλοπή στο μουσείο του Λούβρου που έγινε την Κυριακή (19.10.2025) έχει κληθεί να εξιχνιάσει η ομάδα BRB, η οποία το 2016 εξιχνίασε τη ληστεία σε βάρος της Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι. Ωστόσο η γαλλική αστυνομία φέρεται να έχει στραμμένο το βλέμμα της στα σύνορα της χώρας με το Βέλγιο και συγκεκριμένα στην Αμβέρσα.

Η ληστεία εκτυλίχθηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα, μέσα σε μόλις δέκα λεπτά – από τις 9:30 έως τις 9:40 το πρωί της Κυριακής (19.10.2025), λίγο μετά το άνοιγμα του μουσείου για το κοινό. Οι δράστες χρησιμοποίησαν μία σκάλα τοποθετημένη σε γερανό που ήταν σταθμευμένος στις όχθες του Σηκουάνα για να φτάσουν σε παράθυρο του πρώτου ορόφου, το οποίο έσπασαν.

Αφού εισήλθαν στην Γκαλερί Απόλλων, όπου φυλάσσονται τα Γαλλικά Στέμματα, έσπασαν δύο προθήκες υψηλής ασφαλείας και άρπαξαν οκτώ κοσμήματα «ανεκτίμητης ιστορικής αξίας». Μεταξύ αυτών ήταν η τιάρα της Αυτοκράτειρας Ευγενίας, συζύγου του Ναπολέοντα Γ΄ (Αυτοκράτορας από το 1852 έως το 1870), καθώς και δύο περίτεχνα κολιέ.

Η Γκαλερί Απόλλων στο Λούβρο
Η Γκαλερί Απόλλων στο Λούβρο / Olivia Wong via REUTERS / Files

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν τέσσερα άτομα που χαρακτηρίζονται ως «κομάντο» και θεωρούνται υπεύθυνα για τη θρασύτατη ληστεία.

Προς την Αμβέρσα τα ίχνη των ληστών;

Σύμφωνα με τους Brussels Times, η αστυνομία «παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τα σύνορα με το Βέλγιο, υπό τον φόβο ότι οι ληστές του Λούβρου ενδέχεται να επιχειρήσουν να πουλήσουν τη λεία τους στην Αμβέρσα».

Σετ κοσμημάτων
Η Γκαλερί Απόλλων στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι / Olivia Wong via REUTERS – Σετ κοσμημάτων της βασίλισσας Μαρίας-Αμελίας και της βασίλισσας Ορτάνσας

Η Αμβέρσα θεωρείται η πρωτεύουσα των διαμαντιών παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Diamond Investment Office, εκεί διακινείται το 50% των επεξεργασμένων και το 80% των ακατέργαστων διαμαντιών του πλανήτη.
Οι εγκληματίες που θέλουν να «ξεφορτωθούν» κλεμμένα κοσμήματα συχνά κατευθύνονται στο βελγικό λιμάνι, ελπίζοντας να βρουν αγοραστές ή ειδικούς ικανούς να τα αποσυναρμολογήσουν ή να τα λιώσουν.

Το 2016, μια συμμορία είχε κλέψει κοσμήματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 8,6 εκατ. ευρώ) από το πολυτελές διαμέρισμα της Αμερικανίδας σταρ ριάλιτι Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι. Μετά τη ληστεία, οι δράστες φέρονται να διέφυγαν επίσης στην Αμβέρσα, όπου έλιωσαν τα κοσμήματα ή τα έκοψαν σε μικρότερες πέτρες και τα πούλησαν.

Ο πρώην ερευνητής έργων τέχνης Γιανπιέτ Κάλενς δήλωσε στην εφημερίδα Het Laatste Nieuws ότι τα κοσμήματα του Λούβρου είναι «ανεκτίμητα και μη εμπορεύσιμα» και υπάρχουν φόβοι ότι θα αλλοιωθούν ή να διατεθούν στη μαύρη αγορά, χωρίς να εντοπιστούν.

«Αυτά τα κοσμήματα είναι σχολαστικά καταγεγραμμένα. Οι φωτογραφίες τους θα σταλούν σε ειδικά μητρώα και σε όλη τη διεθνή αστυνομία. Πιθανότατα θα αποσυναρμολογηθούν», είπε.

«Με άλλα λόγια, αυτά τα ανεκτίμητα κοσμήματα θα λιώσουν και θα πουληθούν για ένα κλάσμα της πραγματικής τους αξίας. Οι πολύτιμοι λίθοι θα υποστούν επεξεργασία. Μάλλον δεν θα ξαναδούμε ποτέ αυτά τα έργα τέχνης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κόμματα και πολιτικοί στη Γερμανία κατηγορούν το AfD για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας: «Φερέφωνο των δικτατόρων»
«Είναι σχεδόν αναπόφευκτη η εντύπωση ότι το AfD εργάζεται με βάση λίστα εντολών του Κρεμλίνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας Γκέοργκ Μάιερ (SPD)
Αφίσα του AFD στη Γερμανία