Κόσμος

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Η λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια στο Κάιρο

Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στην τελετή, από τις οποίες «40 είχαν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων»

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό των Φαραώ, εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα στο Κάιρο το βράδυ του Σαββάτου (1/11/25), μετά από εντατικές προετοιμασίες και πολλές αναβολές. Παρών, ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:13 | 01.11.2025
Η τελετή ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ
20:52 | 01.11.2025
Αλ Σίσι: Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινιάζοντας το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ενώπιον ενός κοινού αποτελούμενου από βασιλείς, αρχηγούς κρατών και ηγέτες που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για την επίσημη τελετή, είπε: 

"Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος, στο όνομα αυτής της αρχαίας πατρίδας". 

REUTERS / Amr Abdallah Dalsh
20:50 | 01.11.2025
Πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό

REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

Fireworks illuminate the sky during the opening ceremony of the Grand Egyptian Museum (GEM), near the Giza pyramid complex, in Giza, Egypt, November 1, 2025. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
20:22 | 01.11.2025
Σόου με drone στον ουρανό

Ένα σόου με drones έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), κοντά στο συγκρότημα των πυραμίδων της Γκίζας, στη Γκίζα της Αιγύπτου - REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

A drone light show takes place during the opening ceremony of the Grand Egyptian Museum (GEM), near the Giza pyramid complex, in Giza, Egypt, November 1, 2025. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
20:21 | 01.11.2025
Εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα

Ο ουρανός φωτίστηκε πάνω από το μουσείο, κάνοντας τη νύχτα, μέρα... 

20:01 | 01.11.2025
Πλήθος παρακολουθεί σε γιγαντοοθόνη τα εγκαίνια

Άνθρωποι παρακολουθούν την επίσημη τελετή έναρξης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM) σε μια μεγάλη οθόνη στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μπροστά από το Μουσείο του Παλατιού Αμπντίν, στο Κάιρο της Αιγύπτου - REUTERS / Amr Abdallah Dalsh

People watch the official opening ceremony of the Grand Egyptian Museum (GEM) on a big screen in the downtown area near Tahrir Square, in front of Abdeen Palace Museum, in Cairo, Egypt, November 1, 2025. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
19:30 | 01.11.2025
Έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα
19:25 | 01.11.2025
Σε εξέλιξη η λαμπερή τελετή των εγκαινίων
18:38 | 01.11.2025
Εντυπωσιακά κοστούμια για τα εγκαίνια

Λίγο πριν την τελετή των εγκαινίων του μουσειου, κοντά στην πυραμίδα της Γκίζας - ΦΩΤΟ REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

People wearing costiumes walk before the official opening of the Grand Egyptian Museum (GEM), near great Giza Pyramids, which will be attended by Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi and other head state officials and key figures, in Giza, Egypt, November 1, 2025. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
18:35 | 01.11.2025

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), αφιερωμένο στον πολιτισμό των Φαραώ, εγκαινιάζεται σήμερα με λαμπρότητα στο Κάιρο, στο πλαίσιο μιας πολυδιαφημισμένης εκδήλωσης με στόχο να προβληθούν τα επιτεύγματα της χώρας και να τονωθεί ο τουρισμός.

Η περιοχή γύρω από το μουσείο, που βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, έχει αποκλειστεί από το πρωί ενόψει της τελετής των εγκαινίων.

Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες αναμένονται για την τελετή, από τις οποίες «40 θα έχουν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων», ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ως προοίμιο του σημερινού θεάματος, η κολοσσιαία πρόσοψη του μουσείου, που βρίσκεται σε μια πλαγιά με θέα στο οροπέδιο της Γκίζας και τις πυραμίδες της, φωτίστηκε τις τελευταίες νύχτες.

Αυτό το μνημειώδες μουσείο που εκτείνεται σε σχεδόν μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα και είναι αφιερωμένο στον φαραωνικό πολιτισμό, στοίχισε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και απαίτησε τιτάνια έργα είκοσι ετών, τα οποία υποστήριξε οικονομικά και τεχνικά η Ιαπωνία. 

Κορυφαίο έκθεμα του νέου μουσείου είναι ο θησαυρός του Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922 σε έναν ασύλητο τάφο της Κοιλάδας των Βασιλέων στην Άνω Αίγυπτο, μαζί με τα σχεδόν 5.000 κτερίσματά του που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο.

Συνολικά, στο GEM στεγάζονται περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, τα μισά από τα οποία θα εκτεθούν, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αφιερωμένη σε έναν μόνο πολιτισμό, ο οποίος έχει δει τριάντα δυναστείες να έρχονται και να παρέρχονται σε πάνω από 5.000 χρόνια ιστορίας.

Όταν το μουσείο ανοίξει για το κοινό την Τρίτη, τους επισκέπτες θα υποδέχεται στο τεράστιο αίθριο το πιο μνημειώδες άγαλμα του μουσείου - 83 τόνοι γρανίτη, ύψους έντεκα μέτρων - που αναπαριστά τον Ραμσή Β΄, τον Φαραώ που βασίλευσε στην Αίγυπτο για 66 χρόνια πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Το GEM διαθέτει καθηλωτικές γκαλερί, φωτισμό ακριβείας, εκθέσεις εικονικής πραγματικότητας, ακόμη και ένα παιδικό μουσείο. Οι λάτρεις της αρχαιολογίας θα μπορούν να παρακολουθήσουν, μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο, το έργο του εργαστηρίου συντήρησης για την αποκατάσταση ενός "ηλιακού σκάφους" 4.500 ετών, το μεγαλύτερο και παλαιότερο ξύλινο σκάφος που έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο, το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για τον φαραώ Χέοπα για το ταξίδι του στον άλλο κόσμο.

Εμπόδια

Έπειτα από αναβολές που συνδέονταν με την Αραβική Άνοιξη και στη συνέχεια με την πανδημία της Covid-19, τα επίσημα εγκαίνια είχαν ορισθεί για τις 3 Ιουλίου. Όμως οι αιγυπτιακές αρχές προτίμησαν να τα αναβάλουν την τελευταία στιγμή εξαιτίας περιφερειακών εντάσεων ώστε να αποδώσουν στο γεγονός «το παγκόσμιο εύρος που του αξίζει».

Έπειτα από δεκαετίες πολιτικής αστάθειας στην Αίγυπτο, στη συνέχεια μια σειρά επιθέσεων και τέλος την πανδημία του 2020, ο αιγυπτιακός τουρισμός, κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας, ανακάμπτει: τα έσοδά του ήταν 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023-2024 (+34,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος), ενώ καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ τουριστών μετά την πανδημία.

Η χώρα έχει ήδη υποδεχθεί 15 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες τους εννέα πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με έσοδα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια (+14,7%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ελχαμί αλ Ζάγιατ, πρώην πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Τουρισμού, δήλωσε στο AFP ότι το μουσείο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει στόχο τη μεταμόρφωση του οροπεδίου της Γκίζας. 

«Η Αίγυπτος έχει δημιουργήσει μια εντελώς νέα πολιτιστική και τουριστική ζώνη» στο οροπέδιο, με ένα αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση και βελτιωμένες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες στις πυραμίδες, εξήγησε.

Οι δρόμοι που οδηγούν στο οροπέδιο έχουν επιδιορθωθεί, έχει εισαχθεί ένα ψηφιακό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και κλιματιζόμενα ηλεκτρικά λεωφορεία περνούν πλέον δίπλα από τις πυραμίδες.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το GEM από μόνο του θα μπορούσε να προσελκύει έως και επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ανεβάζοντας ενδεχομένως τον συνολικό αριθμό επισκεπτών σε 30 εκατομμύρια έως το 2030.

18:33 | 01.11.2025
Καλησπέρα σας από το newsit.gr

Μαζί θα παρακολουθήσουμε τη λαμπερή τελετή εγκαινίων του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη φυλακή 38χρονη για την «κλοπή του αιώνα» στο Λούβρο - Ήταν ο «δορυφόρος» της ληστρικής επιδρομής
Ένας Αλγερινός και ένας οδηγός ταξί, οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί θεωρείται ότι είναι οι δύο που διέρρηξαν την γκαλερί «Apollon», αφαιρώντας σπάνια αντικείμενα αξίας άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ
Κόσμος στη γυάλινη Πυραμίδα του μουσείου του Λούβρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μια ανάσα από τις πυραμίδες της Γκίζας
Το μνημειώδες μουσείο που εκτείνεται σε σχεδόν 500.000 τ.μ. και είναι αφιερωμένο στον φαραωνικό πολιτισμό, στοίχισε περισσότερο από 1.000.000.000 δολάρια και απαίτησε τιτάνια έργα 20 ετών, τα οποία υποστήριξε οικονομικά και τεχνικά η Ιαπωνία
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
6