Κόσμος

ΗΠΑ και Ιράν εξετάζουν παράταση της εκεχειρίας για δύο εβδομάδες – Στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία του Πακιστάν

Η Ευρώπη με «πρωταγωνίστριες» Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζει σχέδιο για το άνοιγμα των Στενών - Νέες απειλές από τον Τραμπ για τον πόλεμο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ από τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα λιμάνια του Ιράν. Αν και υποτίθεται κανένα πλοίο -που έχει υποβληθεί σε κυρώσεις-, δεν μπορεί να περάσει από το σημείο, υπάρχουν αναφορές πως μόλις χθες (14.04.2026) πέρασαν 3 δεξαμενόπλοια, τα 2 από αυτά ιρανικών συμφερόντων. Η Ευρώπη φαίνεται πως ετοιμάζει ήδη σχέδιο για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, λέγοντας πως ΗΠΑ και Ιράν μπορεί να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες. Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τις επιθέσεις με αποτέλεσμα ο Λίβανος να βομβαρδίζεται διαρκώς. Ιρανικό υπερδεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ παρά το αμερικανικό μπλοκάρισμα. Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες στη Μέση Ανατολή.

19:53 | 15.04.2026
Αντιπροσωπεία του Πακιστάν κατευθύνεται στο Ιράν με μήνυμα από τις ΗΠΑ για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, έφτασε στην Τεχεράνη μεταφέροντας ένα μήνυμα από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν.

Η αντιπροσωπεία του Πακιστάν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και θα συζητήσει «θέματα που σχετίζονται με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν IRIB, επικαλούμενος πακιστανικές πηγές.

Η συνάντησή τους έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αφού οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, η Τεχεράνη συνεχίζει να ανταλλάσσει μηνύματα με την Ουάσινγκτον μέσω του Ισλάμαμπαντ.

19:53 | 15.04.2026
Bloomberg: ΗΠΑ και Ιράν εξετάζουν παράταση της εκεχειρίας για δύο εβδομάδες

«Οι ΗΠΑ και το Ιράν εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας κατά δύο εβδομάδες», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

 

18:34 | 15.04.2026
Ισραηλινά ΜΜΕ: Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Ισραηλινός αξιωματούχος απορρίπτει τον ισχυρισμό του Ιρανού αξιωματούχου σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ότι απόψε θα τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

«Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στην εφημερίδα The Times of Israel. «Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον του Λιβάνου και του Ισραήλ να διαλυθεί η Χεζμπολάχ», συνέχισε. 

Ανώτερη ισραηλινή πηγή ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για κατάπαυση του πυρός.

18:32 | 15.04.2026
ΗΠΑ: Κανένα πλοίο δεν έσπασε τον αποκλεισμό μας για δεύτερη ημέρα

Ο αμερικανικός στρατός έδωσε μια σύντομη ενημέρωση για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), κανένα πλοίο που προσπάθησε να μπει ή να φύγει από ιρανικά λιμάνια δεν κατάφερε να περάσει τις αμερικανικές δυνάμεις μέσα στις πρώτες 48 ώρες του αποκλεισμού.

Όπως ανέφερε, εννέα πλοία υπάκουσαν στις οδηγίες των αμερικανικών δυνάμεων και γύρισαν πίσω, κατευθυνόμενα είτε προς ιρανικά λιμάνια είτε προς παράκτιες περιοχές.

17:06 | 15.04.2026
Ισραήλ: Οι συνομιλίες με τη Βηρυτό, μια "ιστορική ευκαιρία" για να τεθεί τέλος στον έλεγχο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα τον διάλογο που άρχισε χθες στην Ουάσινγκτον μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, βλέποντας σε αυτόν μια ιστορική ευκαιρία για να τεθεί τέλος σε δεκαετίες ελέγχου του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

"Όσον αφορά τον ιστορικό διάλογο που άρχισε μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και του Λιβάνου, πρόκειται "πράγματι για μια ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό δεκαετιών ελέγχου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο", δήλωσε ο Νταβίντ Μενσέρ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου.

17:05 | 15.04.2026
Στο Παρίσι ο Μερτς την Παρασκευή για συνομιλίες σχετικά με αποστολή στο Ορμούζ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα μεταβεί στο Παρίσι την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε διάσκεψη χωρών που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε μια κοινή αμυντική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

16:28 | 15.04.2026
Ο Στάρμερ «δεν πρόκειται να υποχωρήσει» στις απαιτήσεις Τραμπ να συμμετάσχει στον πόλεμο με το Ιράν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να αλλάξει τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την άρνησή του να εμπλακεί στον πόλεμο με το Ιράν.

«Η στάση μου για τον πόλεμο με το Ιράν είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν είναι δικός μας πόλεμος», είπε ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου στους βουλευτές.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον πόλεμο και δεν θα το κάνουμε.»

16:26 | 15.04.2026
Το Ισραήλ χτυπά 200 θέσεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι έχουν πλήξει περισσότερους από 200 στόχους της Χεζμπολάχ τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόσθεσαν ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να χτυπά αυτούς τους στόχους στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας τους «στρατιώτες εδάφους που επιχειρούν» στην περιοχή.

«Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν: τρομοκράτες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περίπου 20 εκτοξευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για επιθέσεις προς το Κράτος του Ισραήλ», ανέφερε η IDF σε ανάρτηση στο Telegram.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ότι ο Λίβανος περιλαμβανόταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όμως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ το απορρίπτουν.

Νωρίτερα σήμερα, αναφορές από το Ιράν και το Ισραήλ ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ.

16:02 | 15.04.2026
Καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Χενίγιε

όπως φαίνεται από τη νότια πόλη-λιμάνι της Τύρου στον Λίβανο

Smoke rises following an Israeli airstrike on the village of Qlaileh, as seen from the southern port city of Tyre, Lebanon, Wednesday, April 15, 2026. (AP Photo/Hussein Malla)
15:59 | 15.04.2026
Ιρανικό drone στοχοποιεί στρατόπεδο της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης στο Ερμπίλ του Ιράκ 
15:53 | 15.04.2026
Το εμβληματικό ξενοδοχείο Burj Al ⁠Arab θα κλείσει για 18μηνη ανακαίνιση

Είχε υποστεί ζημιές μετά από επίθεσεις ιρανικών drone στη διάρκεια του πολέμου.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Burj Al ⁠Arab στο Ντουμπάι θα κλείσει στη διάρκεια 18μηνης ανακαίνισης, όπως επιβεβαίωσε σήμερα μέλος του προσωπικού του, την πρώτη του από τότε που άνοιξε το 1999 και σε μια περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός στην περιοχή έχει σημειώσει κάμψη λόγω του συνεχιζόμενου αμερικανοϊσραηλινού πολέμου με το Ιράν.

15:39 | 15.04.2026
Κόστα: Η ΕΕ ζητά κατάπαυση του πυρός και ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο προτεραιότητες: την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή και το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της με τα κράτη του Κόλπου και τους λαούς τους ενάντια στις ιρανικές επιθέσεις.

Όπως ανέφερε «Ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και η διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας».

15:34 | 15.04.2026
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Κίνα είναι χαρούμενη που «ανοίγει μόνιμα» τα Στενά του Ορμούζ

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται και ότι το Πεκίνο είναι χαρούμενο που ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ.

«Η Κίνα είναι πολύ χαρούμενη που ανοίγω μόνιμα τα Στενά του Ορμούζ. Το κάνω και για αυτούς - και για τον κόσμο. Αυτή η κατάσταση δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Κίνα σχετικά με τη δήλωση του Τραμπ.

15:25 | 15.04.2026
Το Ιράν δηλώνει ότι οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τις ΗΠΑ συνεχίζονται μέσω του Πακιστάν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τις ΗΠΑ συνεχίζονται, μέσω του Πακιστάν, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες στο Ισλαμαμπάντ το σαββατοκύριακο.

«Από την Κυριακή, όταν η ιρανική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Τεχεράνη, έχουν γίνει ανταλλαγές πολλών μηνυμάτων μέσω του Πακιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ.

«Σήμερα (Τετάρτη), πιθανότατα θα υποδεχτούμε μια πακιστανική αντιπροσωπεία για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ισλαμαμπάντ», τόνισε κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι η πακιστανική αντιπροσωπεία ενδέχεται να διαβιβάσει μηνύματα από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα δήλωσε πως αναφορές για μια παράταση της εκεχειρίας στον πόλεμο των ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν δεν επιβεβαιώνονται.

Επίσης τόνισε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

15:08 | 15.04.2026
CENTCOM: Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμένων έχει «εφαρμοστεί πλήρως»

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμένων έχει εφαρμοστεί πλήρως και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν ναυτική υπεροχή στη Μέση Ανατολή.

15:02 | 15.04.2026
Τεχεράνη: Ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμένων από τις ΗΠΑ παραβιάζει την εκεχειρία

Ο συνεχιζόμενος ναυτικός αποκλεισμός όλων των ιρανικών λιμένων από τις ΗΠΑ συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας, δήλωσε το Κεντρικό Αρχηγείο Khatam al-Anbiya, το ανώταατο επιχειρησιακό κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα επιτρέψουν τη ροή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας εάν συνεχιστεί ο ναυτικός αποκλεισμός. Δεν θα επιτρέψουμε καμία εξαγωγή ή εισαγωγή στον Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν εάν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός», δήλωσε ο διοικητής του σε ανακοίνωσή του.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ διατηρήσουν τον ναυτικό αποκλεισμό, «αυτό θα είναι προοίμιο της παραβίασης της εκεχειρίας».

14:59 | 15.04.2026
«Όχι» Τεχεράνης στο αίτημα του ΙΜΟ για ασφαλή διάδρομο στο Ορμούζ

Το Ιράν «άσκησε το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», οποιαδήποτε νομική αποτίμηση των ναυτιλιακών συνεπειών δεν το λαμβάνει υπόψη είναι «νομικά εσφαλμένη».

14:47 | 15.04.2026
Skynews: Ο Τραμπ απειλεί να υπαναχωρήσει από την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να υπαναχωρήσει από την εμπορική συμφωνία που συνήφθη την περασμένη χρονιά με το Ηνωμένο Βασίλειο, που στόχο είχε να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τους αμερικανικούς δασμούς, εκφράζοντας τη λύπη του σε συνέντευξή του στο Sky News σήμερα για την απουσία βρετανικής στήριξης από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Τους δώσαμε μια καλή εμπορική συμφωνία, καλύτερη από ό,τι ήμουν υποχρεωμένος να κάνω, και αυτό μπορεί πάντα να αλλάξει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό δίκτυο.

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον συνήψαν πέρυσι εμπορική συμφωνία που όριζε πλαφόν 10% στους αμερικανικούς δασμούς στην πλειονότητα των προϊόντων της βρετανικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

14:45 | 15.04.2026
ΗΑΕ-Ιράν: Ανώτεροι αξιωματούχοι συζητούν την αποκλιμάκωση σε σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΑΕ και του Ιράν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των ΗΑΕ, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία υψηλού επιπέδου από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός των ΗΑΕ, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, «είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κατά την οποία συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και τρόπους αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Από την έναρξη του πολέμου, τα ΗΑΕ έχουν υιοθετήσει μια επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους και κλείνοντας την πρεσβεία τους αφότου η Τεχεράνη ξεκίνησε την εκστρατεία της με στόχο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου.

14:43 | 15.04.2026
Δύο διασώστες σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ 
14:00 | 15.04.2026
Βίντεο του IDF που χτυπά πάνω από 200 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε πάνω από 200 στόχους της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες

Οι πρώτες ομάδες ανταπόκρισης και οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται στο σημείο μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που στόχευσε ένα όχημα στην πόλη Τζιγιέ του Λιβάνου, νότια της Βηρυτού, στις 15 Απριλίου 2026.

Δύο ισραηλινές επιδρομές στις 15 Απριλίου έπληξαν οχήματα νότια της Βηρυτού, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ, ώρες αφότου ο Λίβανος και το Ισραήλ συμφώνησαν να διεξάγουν άμεσες διαπραγματεύσεις.

13:48 | 15.04.2026
Ιράν: Απειλή να μπλοκάρει τις εισαγωγές/εξαγωγές σε Κόλπο και Θάλασσα του Ομάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν λένε ότι δεν θα επιτρέψουν εισαγωγές και εξαγωγές στον Κόλπο και στη Θάλασσα του Ομάν, εάν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ κατά ιρανικών πλοίων

13:36 | 15.04.2026
Το Ιράν αναφέρει ότι συνέλαβε 35 άτομα που «συνδέονται με τη Μοσάντ»

Το Ιράν συνέλαβε 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων λαθρεμπόρους όπλων και μέλη αυτονομιστικών ομάδων, και το ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών τους χαρακτήρισε ως «συνδεδεμένα με τη Μοσάντ».

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν «σε έξι επαρχίες της χώρας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το IRNA.

13:34 | 15.04.2026
Ιρανικό υπερδεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ παρά το αμερικανικό μπλοκάρισμα

Ένα ιρανικό υπερδεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ προς το λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί του Ιράν παρά το αμερικανικό μπλοκάρισμα, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Very Large Crude Carrier ήταν ικανό να μεταφέρει δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αλλά δεν ήταν σαφές εάν το δεξαμενόπλοιο επέστρεφε με το φορτίο του ή ήταν άδειο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

13:31 | 15.04.2026
Ερντογάν: Η Τουρκία εργάζεται για την παράταση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

Η Άγκυρα εργάζεται για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο βλάπτουν τις ελπίδες για ειρήνη και ότι το παράθυρο ευκαιρίας, που δημιουργήθηκε από την δύο εβδομάδων εκεχειρία, πρέπει να αξιοποιηθεί.

Είπε ότι τα δύσκολα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν επικεντρωθούν στα οφέλη της ειρήνης.

13:27 | 15.04.2026
Ερυθρός Σταυρός: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι απέστειλε την πρώτη παρτίδα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν από την έναρξη του πολέμου. 

Όπως ανέφερε ο οργανισμός, 14 φορτηγά που μετέφεραν περισσότερους από 170 μετρικούς τόνους ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, στρώματα, σετ κουζίνας και ηλιακές λάμπες για σχεδόν 25.000 ανθρώπους, αναχώρησαν από την αποθήκη της ΔΕΕΣ στην Ιορδανία. 

Επιπλέον, δωρίστηκαν 200 γεννήτριες και 100 αντλίες νερού.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλη τη χώρα παραμένουν μεγάλες και η διεθνής επιτροπή σχεδιάζει να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον ιρανικό λαό τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του οργανισμού στο Ιράν, Βενσάν Κασάρ. 

Χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αποστείλει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν από την έναρξη των εχθροπραξιών, όμως η αποστολή της ΔΕΕΣ ήταν «μία από τις πρώτες διασυνοριακές ανθρωπιστικές παραδόσεις στη χώρα μέσα σε έξι εβδομάδες».

13:19 | 15.04.2026
Οι εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα, την 47η ημέρα του πολέμου:

- Δύο ισραηλινές επιδρομές έπληξαν οχήματα νότια της πρωτεύουσας, Βηρυτού. Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης αρκετές άλλες επιδρομές σε όλο το νότιο Λίβανο.

- Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους σε 10 περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

- Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν και η συνεχιζόμενη αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κόσμο στο χείλος της ύφεσης.

- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ ξεκίνησε τετραήμερο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία ενόψει ενός πιθανού δεύτερου γύρου συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν.

- Ο IDF εξέδωσε απειλή αναγκαστικής εκκένωσης για τους κατοίκους νότια του ποταμού Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται» καθώς ο ισραηλινός στρατός «επιχειρεί με σημαντική δύναμη στην περιοχή».

- Ισραηλινοί στρατιώτες δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Haaretz ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν χωριά στο νότιο Λίβανο με «μεθόδους παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας».

13:00 | 15.04.2026
Η Κίνα αρνείται ότι παρείχε στρατιωτική στήριξη στο Ιράν
12:52 | 15.04.2026
Δεύτερο ιρανικό πλοίο πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, τα Στενά Ορμούζ πέρασε δεύτερο ιρανικό πλοίο και κατευθύνεται προς το λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί, παρά τον αμερικανικό αποκλεισμό.

12:27 | 15.04.2026
Washington Post: Οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

 

12:18 | 15.04.2026
Πεζεσκιάν: Καταδικασμένη σε αποτυχία οποιαδήποτε απόπειρα να αναγκαστεί το Ιράν να παραδοθεί

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δηλώνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ να αναγκάσουν το Ιράν να «παραδοθεί» είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία και ο ιρανικός λαός δεν θα αποδεχτεί ποτέ μια τέτοια προσέγγιση».

Μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τεχεράνης, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει πόλεμο ή αστάθεια.

Αντίθετα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «το Ιράν έχει πάντα τονίσει την ανάγκη για εποικοδομητικές συνομιλίες και αλληλεπιδράσεις με διάφορες χώρες».

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την αναφορά του Τραμπ ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στο Πακιστάν «μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», αλλά η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη σχολιάσει. 

12:10 | 15.04.2026
Χωρίς διαδίκτυο το Ιράν για 47η ημέρα

Η σχεδόν πλήρης διακοπή του διαδικτύου στο Ιράν «εισέρχεται τώρα στην 47η ημέρα μετά από 1.104 ώρες χωρίς διεθνή συνδεσιμότητα για το ευρύ κοινό», σύμφωνα με την εποπτική αρχή NetBlocks.

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ μετά τις διαμαρτυρίες στη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου και εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

11:52 | 15.04.2026
Λίβανος: Ο IDF ζητά την εκκένωση των κατοίκων στα νότια του ποταμού Ζαχράνι

«Η παραμονή νότια του ποταμού Ζαχράνι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τη ζωή των οικογενειών σας», αναφέρει στο Χ ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους νότια του ποταμού Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο.

Ο εκπρόσωπός του προειδοποίησε στο X ότι «οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται», καθώς ο ισραηλινός στρατός «επιχειρεί με σημαντική δύναμη στην περιοχή».

11:49 | 15.04.2026
Ισραήλ: Η αντιπολίτευση καλεί τον Νετανιάχου να ζητήσει συγγνώμη για τα «θρασύτατα ψέματα»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις της χώρας του με τον Λίβανο στην Ουάσινγκτον ως το «σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει».

Ωστόσο, ο τόνος του άλλαξε γρήγορα καθώς επέκρινε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη «μηχανή δηλητηρίων», λέγοντας ότι δεν είναι πολύ αργά για να «ζητήσουν συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς τους για τρία χρόνια θρασύτατων ψεμάτων σχετικά με τη ναυτιλιακή συμφωνία με τον Λίβανο».

«Σε αντίθεση με αυτούς, τουλάχιστον εγώ δεν διεξήγαγα άμεσες διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται η Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λαπίντ σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

11:44 | 15.04.2026
WFP: Επιδεινώνεται η επισιτιστική κρίση στον Λίβανο

Ο Λίβανος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίση επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στον Λίβανο.

«Ο πόλεμος επιδεινώνει την πείνα. Αυτό που βλέπουμε είναι πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους», δήλωσε η Άλισον Όμαν Λόουι μιλώνατς στο CNN.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλο τον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν, πρόσθεσε η Λόουι.

«Βλέπουμε πολλές οικογένειες με παιδιά, τρομοκρατημένες, που είτε ζουν σε καταφύγια που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, είτε με φίλους και συγγενείς, είτε ακόμη και σε δημόσιους χώρους, και που πραγματικά, πραγματικά θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Το WFP και η λιβανική κυβέρνηση εργάζονται για να εξασφαλίσουν τροφή στους εκτοπισμένους, καθώς οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται και οι αγορές δυσκολεύονται να γεμίσουν τα ράφια τους, τόνισε η Λόουι, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον νότο. «Αυτό που ελπίζουμε τώρα είναι μια ειρηνική λύση», πρόσθεσε.

11:41 | 15.04.2026
Ισραηλινή γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Μια γυναίκα από τη βόρεια ισραηλινή πόλη Ναζαρέτ κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και βιντεοσκόπηση ευαίσθητων τοποθεσιών, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Η γυναίκα, Shomua Abu Abed, συνελήφθη τον περασμένο μήνα και κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες σε ξένο πράκτορα από τον Οκτώβριο με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα.

Φέρεται να εκτέλεσε πολλαπλές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της λήψης φωτογραφιών στο Ισραήλ, σε βάσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και στο διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και της Shin Bet.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι περισσότεροι από 50 ύποπτοι για κατάσκοποι υπέρ του Ιράν έχουν συλληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

11:35 | 15.04.2026
Μικρή άνοδο στην τιμή του πετρελαίου Μπρεντ - Στα 95 δολάρια

Διεθνώς η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαπραγματεύoνται στο επίπεδο των 95 δολαρίων ανά βαρέλι σήμερα Τετάρτη (15.04), καθώς οι αγορές αναμένουν έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν πριν από τη λήξη της εκεχειρίας των δύο εβδομάδων.

11:33 | 15.04.2026
Επιμένει το Ιράν για πολεμικές αποζημιώσεις, ύψους 270 δισ. δολαρίων

Το Ιράν επιμένει στις αποζημιώσεις για την καταστροφή που προκάλεσαν οι επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στη χώρα, την ώρα που η Τεχεράνη παραμένει ανυποχώρητη και οι περιφερειακές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο απεσταλμένος της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε χώρες της περιοχής πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι τα εδάφη τους χρησιμοποιήθηκαν για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά του Ιράν.

Το Ιράν έχει προτείνει η αποζημίωση για τις ζημιές να προέλθει μέσω ενός πρωτοκόλλου που θα συμφωνηθεί για το Στενό του Ορμούζ, το οποίο θα προφλέπει την επιβολή ενός φόρου στα πλοία που διέρχονται από τη θαλάσσια οδό.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τεχεράνης, το Ιράν έχει υποστεί άμεσες και έμμεσες ζημιές ύψους περίπου 270 δισ. δολαρίων από την έναρξη του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Φατεμέχ Μοχατζερανί, σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

11:26 | 15.04.2026
Σε ισχύ για τρίτη ημέρα το ναυτικό μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ
11:24 | 15.04.2026
Τραμπ: Οι τεταμένες σχέσεις με τη Βρετανία δεν θα επισκιάσουν τη επίσκεψη του Καρόλου

H «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι τεταμμένη, αλλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αμερική, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Τραμπ επέκρινε για ακόμη μία φορά τον Κιρ Στάρμερ για τις πολιτικές του, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της μετανάστευσης, και επανέλαβε την απογοήτευσή του που το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν ενεπλάκησαν στον πόλεμο με το Ιράν όταν οι ΗΠΑ «τους χρειάζονταν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι η «καλή εμπορική συμφωνία» που είχε προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «μπορεί πάντα να αλλάξει».

10:57 | 15.04.2026
3 τραυματίες στην Τεχεράνη από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς

Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί με τηλεχειρισμό εξερράγησαν νωρίς σήμερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Πηγή από τους Φρουρούς της Επανάστασης αναφέρει ότι οι εκρήξεις τραυμάτισαν ελαφρά τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Basij, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

10:52 | 15.04.2026
Κίνα: Να αποφευχθεί η επανάληψη του πολέμου
10:36 | 15.04.2026
Η Ρωσία επαναλαμβάνει την προσφορά της να παραλάβει το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν

Η Ρωσία επανέλαβε την προσφορά της να «επιλύσει το ζήτημα των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν», όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετατροπή του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν σε καύσιμο ή στην αποθήκευση του υλικού «με τρόπους αποδεκτούς από το Ιράν, χωρίς να παραβιάζεται το δικαίωμά του για ειρηνικό εμπλουτισμό», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

10:30 | 15.04.2026

Ένας κάτοικος κινείται ανάμεσα σε συντρίμμια καθώς άλλοι μαζεύουν παλιοσίδερα στο σημείο ενός κτιρίου που καταστράφηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Βηρυτού, στον Λίβανο

A resident moves through debris as others collect scrap metal at the site of a building destroyed in an Israeli airstrike last Wednesday in central Beirut, Lebanon, Tuesday, April 14, 2026. (AP Photo/Hassan Ammar)
10:05 | 15.04.2026
Ισραηλινές πλήγματα σε δύο οχήματα σε Σααντιγιάτ και Aλ Τζίγια

Iσραηλινές επιδρομές έπληξαν δύο οχήματα στις κωμοπόλεις Σααντιγιάτ και Aλ Τζίγια, στο Όρος Λίβανος, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι δύο κωμοπόλεις βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) νότια της Βηρυτού.

Σημειώθηκε επίσης αεροπορική επιδρομή στην κωμόπολη Ναμπατίγιε αλ Φάουκα, στο νότιο Λίβανο.

09:42 | 15.04.2026
CNN: Οι Ιρανοί ξεθάβουν εκτοξευτές πυραύλους που είχαν κρύψει σε υπόγεια τούνελ

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το Ιράν να χρησιμοποιεί βαρύ εξοπλισμό για να ανασύρει εκτοξευτές πυραύλων που έχουν θαφτεί σε υπόγειες σήραγγες κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από τους εκτοξευτές πυραύλων του Ιράν παραμένουν άθικτοι μετά από ένα μήνα μαχών.

Πολλοί πιθανότατα θάφτηκαν από αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις στις εισόδους των σηράγγων και το Ιράν φαίνεται τώρα να τους ανακτά.

09:35 | 15.04.2026
Η Νότια Κορέα εξασφαλίζει 270 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από 4 χώρες

Η Νότια Κορέα έχει εξασφαλίσει 273 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Καζακστάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρικού προσωπικού της χώρας.

«Τα 273 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης του περασμένου έτους, επαρκούν για να στηρίξουν την οικονομία για περισσότερο από τρεις μήνες υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Κανγκ Χουν-σικ στους δημοσιογράφους.

Η Νότια Κορέα έχει επίσης εξασφαλίσει 2,1 εκατομμύρια τόνους νάφθας, ενός εύφλεκτου υγρού μείγματος υδρογονανθράκων, κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε ο Κανγκ.

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν έχει επηρεάσει σοβαρά τη Νότια Κορέα, καθώς περίπου το 70% του αργού πετρελαίου της διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ, στο οποίο η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν επιβάλει περιορισμούς.

09:27 | 15.04.2026
Ένας τραυματίας στο βόρειο Ισραήλ από επιθέσεις της Χεζμπολάχ
09:11 | 15.04.2026
Συνεχίζεις τις επιθέσεις με ρουκέτες η Χεζμπολάχ λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες για διαπραγματεύσεις
08:57 | 15.04.2026
Τραμπ: Έρχονται δύο καταπληκτικές ημέρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη στον δημοσιογράφο Τζόναθαν Καρλ του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την εκεχειρία με το Ιράν.

Ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι θα είναι απαραίτητη μια παράταση, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Καρλ.

«Πιστεύω ότι θα παρακολουθήσετε δύο καταπληκτικές επόμενες ημέρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πραγματικά το πιστεύω».

Σύμφωνα με τον Καρλ, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να τερματιστεί είτε μέσω μιας λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση είτε μέσω στρατιωτικής δράσης που θα εξαλείψει τις ικανότητες του Ιράν.

«Θα μπορούσε να τελειώσει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, αλλά πιστεύω ότι είναι καλύτερη μια συμφωνία διότι μετά θα μπορούν να ξαναχτίσουν. Πραγματικά έχουν διαφορετικό καθεστώς τώρα. Ό,τι και να γίνει, εξοντώσαμε τους ακραίους. Έφυγαν, δεν είναι πια μαζί μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο Τραμπ εκτίμησε ότι «αν δεν ήμουν πρόεδρος, ο κόσμος θα είχε γίνει κομμάτια», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Καρλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος σχολίασε και την ήττα του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές λέγοντας ότι δεν τον ανησυχεί και σημειώνοντας ότι του αρέσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νικητής των εκλογών Πέτερ Μαγιάρ.

«Πιστεύω ότι ο νέος θα κάνει καλή δουλειά, είναι ένας καλός άνθρωπος», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα άλλαζε το αποτέλεσμα αν αντί για τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς πήγαινε ο ίδιος στην Ουγγαρία για να υποστηρίξει τον Ορμπάν.

08:53 | 15.04.2026
Δείτε live εικόνα από τη Βηρυτό
08:52 | 15.04.2026
4 νεκροί από ισραηλινή επίθεση στην περιοχή Κάντμους του Λιβάνου

Ομάδες πολιτικής άμυνας και παραϊατρικό προσωπικό του Λιβάνου ανέσυραν τέσσερα πτώματα μετά από ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή Κάντμους στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).

Τρεις τραυματίες διασώθηκαν επίσης, ανέφερε το πρακτορείο.

08:40 | 15.04.2026
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «20 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ σήμερα το πρωί»

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Channel 12 αναφέρει ότι 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την περιοχή της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ σήμερα το πρωί, με ορισμένους να αναχαιτίζονται και άλλους να έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Οι επιθέσεις ενεργοποίησαν σειρήνες στη Μανάρα και την Κιριάτ Σμόνα, πρόσθεσε.

08:28 | 15.04.2026
Στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεμπάζ Σαρίφ, αναχωρεί σήμερα για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ενώ το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

«Ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σεμπάζ Σαρίφ θα αναχωρήσει σήμερα από το Ισλαμαμπάντ με προορισμό τη Τζέντα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

08:27 | 15.04.2026
Το Ισραήλ εντόπισε ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
08:18 | 15.04.2026
WSJ: Πάνω από 20 εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ την Τρίτη

Περισσότερα από 20 εμπορικά πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ την Τρίτη, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει άμεσα την αναφορά.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι χθες, κανένα πλοίο δεν έχει καταφέρει να περάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών και των παράκτιων περιοχών του Ιράν από τις ΗΠΑ, και έξι εμπορικά πλοία ακολούθησαν εντολές να γυρίσουν πίσω.

08:14 | 15.04.2026
Ισραηλινό ελικόπτερο εκτοξεύει φωτοβολίδες πάνω από τον Λίβανο
An Israeli helicopter releases flares, near the Israel-Lebanon border, as seen from the Israeli side of the border in northern Israel, April 14, 2026. REUTERS/Florion Goga REFILE - QUALITY REPEAT     TPX IMAGES OF THE DAY
08:12 | 15.04.2026
ΔΝΤ: Προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου κατά του Ιράν και μια συνεχιζόμενη αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κόσμο στο χείλος της ύφεσης.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν επαναλαμβανόμενες κρίσεις στην αγορά ενέργειας που θα επιβράδυναν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 2% από το τρέχον 3,1%.

Σύμφωνα με αυτές τις προοπτικές, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν κατά μέσο όρο τα 110 δολάρια το βαρέλι το 2026 και τα 125 δολάρια το 2027.

Το πιο ευνοϊκό σενάριο του οργανισμού προϋποθέτει μια βραχύβια σύγκρουση και ομαλοποίηση των τιμών του πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, με μέσο όρο 82 δολάρια ανά βαρέλι για το έτος.

Η μεσαία οδός προβλέπει μια μεγαλύτερης διάρκειας σύγκρουση που θα διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι φέτος και στα 75 δολάρια το 2027, με την παγκόσμια ανάπτυξη να μειώνεται στο 2,5% φέτος από 3,4% το 2025.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίντσας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τις συνεχιζόμενες ενεργειακές διαταραχές και την έλλειψη σαφούς πορείας για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αυτή η μεσαία οδός ή το «δυσμενές σενάριο» φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

08:07 | 15.04.2026
Πέντε νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) αναφέρει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στόχευε την πόλη Ανσαρίγια στο νότιο Λίβανο νωρίς σήμερα.

06:48 | 15.04.2026
Τραμπ: Μπορεί κάποιος ότι το να έχει το Ιράν πυρηνική βόμβα είναι απολύτως απαράδεκτο;

Λίγο πριν επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στην κόντρα του με τον Πάπα Λέοντα

«Μπορεί κάποιος να πει στον Πάπα Λέοντα ότι το Ιράν έχει σκοτώσει τουλάχιστον 42.000 αθώους, εντελώς άοπλους, διαδηλωτές τους τελευταίους δύο μήνες και ότι το να έχει το Ιράν πυρηνική βόμβα είναι απολύτως απαράδεκτο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα. Η Αμερική επέστρεψε», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

06:35 | 15.04.2026
Νέα επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ

«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν για εμάς εκεί και δεν θα είναι ούτε στο μέλλον», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.

06:31 | 15.04.2026
Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο παρά το κοινό «μέτωπο» για συνομιλίες

Παρά τις συνομιλίες των πρεσβευτών του Λιβάνου και του Ισραήλ στις ΗΠΑ, οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο συνεχίζονται.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον νότιο Λίβανο συνέχισαν να πλήττουν δεκάδες τοποθεσίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα.

Έχουν γίνει αεροπορικές επιδρομές στην Τύρο και την αλ-Αμπασίγια, όπου τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

 

06:30 | 15.04.2026
WSJ: Οι ΗΠΑ ανάγκασαν 8 πετρελαιοφόρα που συνδέονται με το Ιράν να επιστρέψουν από τη Δευτέρα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανάγκασαν οκτώ πλοία που αναχωρούσαν και εισέρχονταν σε ιρανικά λιμάνια να σταματήσουν και να γυρίσουν πίσω.

Επικαλούμενη αξιωματούχους, η Journal ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές δυνάμεις επικοινώνησαν με τα πληρώματα μέσω ασυρμάτου και τους έδωσαν οδηγίες να αντιστρέψουν την πορεία τους.

Όλα τα δεξαμενόπλοια συμμορφώθηκαν με τις εντολές και δεν χρειάστηκαν επιβιβάσεις, πρόσθεσε.

06:29 | 15.04.2026
CENTCOM: Ο αμερικανικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια ισχύει για τα πλοία όλων των χωρών

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών «επιβάλλεται αμερόληπτα κατά σκαφών όλων των εθνών που εισέρχονται ή εξέρχονται από παράκτιες περιοχές ή λιμάνια στο Ιράν».

Σε ανάρτησή της τα ξημερώματα, ανέφερε ότι αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι μεταξύ των μέσων που εκτελούν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμένων.

Η CENTCOM αναφέρει επίσης ότι ένα τυπικό αντιτορπιλικό διαθέτει πλήρωμα άνω των 300 ναυτών, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε επιθετικές και αμυντικές ναυτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την υπογραμμίζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων που συμμετέχουν στην αποστολή.

06:26 | 15.04.2026
Κάτω από 100 δολάρια το πετρέλαιο

Η πόλεμος προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που όμως χθες υποχώρησαν κάτω από το φράγμα των 100 δολαρίων (-7,8% στα 91,28 δολάρια το WTI, -4,60% στα 94,79 δολάρια το Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας), καθώς οι αγορές μοιάζουν να προσμένουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον-Τεχεράνης.

06:23 | 15.04.2026
Ντόναλντ Τραμπ: Ο τερματισμός του πολέμου είναι κοντά

«Αν δεν έκανα παρέμβαση, αυτή τη στιγμή το Ιράν θα είχε πυρηνικά όπλα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του ενώ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

06:22 | 15.04.2026
Στην ίδια πλευρά Ισραήλ - Λίβανος

Η ισραηλινή και η λιβανική κυβέρνηση συμφώνησαν να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με σκοπό να υπάρξει διαρκής ειρήνη έπειτα από δυόμισι ώρες συνομιλιών, «παραγωγικών», ανάμεσα στους πρεσβευτές τους στην Ουάσιγκτον, των πρώτων του είδους από το 1993.

Η αμερικανική διπλωματία διευκρίνισε ότι το πότε και το πού «μένει να οριστεί από κοινού».

«Έγινε φανερό σήμερα ότι βρισκόμαστε (σ.σ. το Ισραήλ και ο Λίβανος) στην ίδια πλευρά», είπε ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιεχιέλ Λέιτερ. «Είμαστε ενωμένοι στη βούλησή μας να απελευθερώσουμε τον Λίβανο» από τη Χεζμπολά, πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής Λέιτερ τόνισε επίσης πως δεν θέλει καμιά εμπλοκή της Γαλλίας στις συνομιλίες με τον Λίβανο.

«Θα θέλαμε να κρατήσουμε τους Γάλλους όσο πιο μακριά είναι δυνατόν από πρακτικά τα πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», πέταξε, όχι και πολύ διπλωματικά, ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ.

Η ομόλογός του Νάντα Χαμάντε Μοαουάντ χαρακτήρισε την «προπαρασκευαστική συνάντηση» που έγινε χθες «εποικοδομητική» και «κάλεσε να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο Λίβανος «δεν καλυπτόταν» από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, συνέχισε και ενέτεινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη χώρα και δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότο, αντίθετα επιδιώκει να επεκτείνει τις περιοχές υπό τον έλεγχό του.

Η Χεζμπολάχ, απούσα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «παράδοση» της κυβέρνησης του Λιβάνου κι ανέλαβε την ευθύνη, καθώς άρχιζαν, για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον παραμεθόριων κοινοτήτων στο Ισραήλ.

06:21 | 15.04.2026
Καλημέρα σας από το newsit.gr

Συνεχίζουμε από εδώ να σας μεταδίδουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα