Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέτρα για ανάπτυξη από τον Φρανσουά Ολάντ

Μέτρα για ανάπτυξη από τον Φρανσουά Ολάντ

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την τόνωση της βιομηχανίας και για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι γαλλικές εξαγωγές, αν και το σχέδιό της κρίνεται μάλλον ανεπαρκές από πολλούς βιομηχάνους–που αξίωναν μια “θεραπεία σοκ”.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πρότεινε να δοθούν νέα κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία, στις μικρές επιχειρήσεις και την κατάρτιση, ενώ πρότεινε επίσης να δοθούν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία, ώστε να μειωθούν τα κόστη τους εν μέσω της καθοδικής πορείας της οικονομίας.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων ύψους 20 δισεκ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, επιπλέον περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 10 δισεκ. ευρώ και αύξηση των φόρων κατανάλωσης κατά 10 δισεκ. ευρώ, που κατά τα δύο τρίτα θα προέλθουν από την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Πάντως το πακέτο δεν περιλαμβάνει –τουλάχιστον κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα– μεταβολές στις φορολογικές μισθολογικές εργοδοτικές εισφορές, που επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν υψηλές και υποστηρίζουν πως αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους, συμβάλλοντας στην μείωση των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.
Σε έκθεση που είχε ζητήσει η κυβέρνηση και της παραδόθηκε την Δευτέρα ο βιομήχανος Λουί Γκαλουά πρότεινε οι φόροι επί των μισθών να μειωθούν κατά 30 δισεκ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, με την διαφορά να καλύπτεται από την θέσπιση υψηλότερων φόρων κατανάλωσης, ώστε να “υπάρξει το σοκ” που ο επιχειρηματικός τομέας λέει πως χρειάζεται.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει στις δημοσκοπήσεις αφού εμφανίζεται άτολμος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αντιτείνει ότι προτιμά να υπάρξει μια σταθερή πορεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, παρά μια θεραπεία σοκ.
“Αυτό που χρειάζεται η γαλλική οικονομία δεν είναι ένα σοκ αλλά θεραπεία, μια βαθιά θεραπεία, μια συνεχής θεραπεία”, υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM αργά χθες βράδυ.
Ο Μοσκοβισί είπε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολλές από τις 22 προτάσεις της έκθεσης Γκαλουά σταδιακά, στην διάρκεια της πενταετούς θητείας της, για να αποφύγει μια ξαφνική αλματώδη αύξηση των φόρων κατανάλωσης που θα μπορούσαν να πλήξουν τα νοικοκυριά και να παγώσουν τις δαπάνες.
Ο Γκαλουά, πρώην επικεφαλής της αεροπορικής βιομηχανίας EADS, επιμένει ότι χρειάζεται ένα ταρακούνημα, λέγοντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL πως επείγει να αντιμετωπιστεί η πτωτική πορεία η οποία προκάλεσε τεράστια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Γαλλίας, που έφτασε τα 70 δισεκ. ευρώ πέρυσι.
Η έκθεσή του σηματοδότησε τη στροφή των βιομηχάνων εναντίον της κυβέρνησης η οποία διστάζει να μετακυλίσει μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού άχθους από τους εργοδότες στα νοικοκυριά, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλή ανεργία και έναν προϋπολογισμό λιτότητας.
Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πιέζουν σκληρά για την μείωση του εργατικού κόστους και διαμαρτύρονται ότι ο Ολάντ δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντά της εθνικής βιομηχανίας διότι αύξησε τους φόρους για τις επιχειρήσεις στον προϋπολογισμό του 2013, αναμένεται να αντιδράσουν οργισμένα εάν θεωρήσουν ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή.
“Η Γαλλία απώλεσε την ανταγωνιστικότητά της διότι τη βαραίνουν οι φόροι”, υποστήριξε ο Τιερί Μπρετόν, επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικής Atos και πρώην υπουργός Οικονομικών, στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.
Ο Ολάντ, η δημοτικότητά του έχει πέσει ως και στο 36% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θέλει να διορθώσει τα προβλήματα που πλήττουν τις γαλλικές εξαγωγές — την ώρα που η Γερμανία, χάρη και στο χαμηλό εργατικό κόστος, κατέγραψε ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 158 δισεκ. ευρώ το 2011.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίας Renault και PSA Peugeot Citroën βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους τους, η πρώτη για μια συμφωνία για τους μισθούς και τους όρους ώστε να μειώσει τα κόστη της και η δεύτερη για την διαδικασία κλεισίματος ενός εργοστασίου της κοντά στο Παρίσι και την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point, το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας θα προσφέρει προσωρινές φοροαπαλλαγές ύψους 20 δισεκ. ευρώ σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα το να διατηρήσουν θέσεις εργασίας στο γαλλικό έδαφος.
Η μείωση των εσόδων θα αντισταθμιστεί με την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, περιλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ στο 20% από το 19,6%.
Με δεδομένη την αύξηση του ΦΠΑ πριν από την εφαρμογή των φοροαπαλλαγών, αυτό μπορεί να τονώσει προσωρινά και τα έσοδα του κράτους, την ώρα που η κυβέρνηση του Ολάντ πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός του 2013.
Ο Ολάντ δέχεται πιέσεις και από το εξωτερικό –ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένεται να εκδώσει τη νέα αποτίμησή του για το αξιόχρεο της Γαλλίας αυτόν τον μήνα–, αλλά δεν μοιάζει να προτίθεται να εξοργίσει την κοινή γνώμη αυξάνοντας τους φόρους. Ήδη ακύρωσε την αύξηση του ΦΠΑ που είχε προταθεί από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του εργατικού κόστους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες τη Γαλλία ότι πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και η Ιταλία και η Ισπανία, σημαντικοί εμπορικοί της εταίροι, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει πίσω τους. Η Λοράνς Παριζό, επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών MEDEF, κάλεσε και αυτή να δοθεί περισσότερη ελευθερία στους επιχειρηματίες. “Πρέπει να τους δώσουμε αρκετό χώρο για να ελιχθούν και να τους εμπιστευτούμε”, υποστήριξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση του εταιρικού φόρου στην Κύπρο θέλουν οι Γερμανοί

Αμερικανικές εκλογές: Οι δέκα πολιτείες -κλειδιά όπου παίζεται η προεδρική εκλογή

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε