Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Τουρκία και Αίγυπτος θα διορίσουν πρέσβεις «τους ερχόμενους μήνες»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Τουρκία και Αίγυπτος θα διορίσουν πρέσβεις «τους ερχόμενους μήνες»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τουρκία και Αίγυπτος μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και να διορίσουν άμεσα πρεσβευτές μέσα στους «ερχόμενους μήνες», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία και Αίγυπτος αναμένονται να αρχίσουν «σύντομα» διπλωματικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσής τους.

Οι θετικές αυτές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν μετά τη χειραψία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Κατάρ, κάτι που η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτήρισε νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις και φαίνεται ότι έδωσε τέλος στην ένταση που επικρατεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters, αυτή η χειραψία άνοιξε τον δρόμο για ένα κύμα παρασκηνιακής διπλωματίας ανάμεσα σε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, μια περιφερειακή πηγή δήλωσε, ανώνυμα, ότι αντιπροσωπείες των υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας και Αιγύπτου συναντήθηκαν στην αφρικανική χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η δεύτερη πηγή, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε πως έχουν αρχίσει «σημαντικές» συζητήσεις μεταξύ τους και πως η Τουρκία και η Αίγυπτος αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά θέματα περιλαμβανομένων ενεργειακών σχεδίων.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκαναν σχόλια όταν ρωτήθηκαν για τη συνάντηση στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως ο ίδιος και ο Σίσι συνομίλησαν στο Κατάρ για 45 λεπτά και πως η διαδικασία της οικοδόμησης των σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και πως οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων και με τη Συρία.

Παραμένουν τα «αγκάθια» στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στο Βουκουρέστι με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με το αίτημά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

«Θα έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αύριο στο Βουκουρέστι», στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό δίκτυο NTV.

«Η διαδικασία προχωρά με θετικό τρόπο, αλλά μένουν ακόμη βήματα να γίνουν», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες προσδοκίες της Τουρκίας δεν τηρήθηκαν από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, υποψήφιες για ένταξη στη ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στους τομείς των αιτημάτων έκδοσης που έχει διατυπώσει η Άγυκρα και των νομοθετικών αλλαγών.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για υποχωρητικότητα απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους συμμάχους του όπως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία και υπέγραψε μαζί τους ένα μνημόνιο συμφωνίας τον Ιούνιο που συνδέει την ένταξή τους με την καταπολέμηση των κουρδικών κινημάτων και των οπαδών τους στο έδαφός τους.

Σε μια επίσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υποσχέθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τη Φινλανδία δεν είναι τόσο σημαντικές (…). Η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα είναι η Σουηδία», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις