Site icon NewsIT
07:18 Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

«Μπλε τσουνάμι» σάρωσε τις ΗΠΑ – Η συντριβή των Ρεπουμπλικάνων φέρει την υπογραφή Τραμπ

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή και η Γερουσία - Αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου - Ανάλυση Skynews

Καπιτώλιο

Το Καπιτώλιο / REUTERS/Kylie Cooper/File Photo

Την εκτίμηση ότι το αρνητικό αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ έχει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνει σε άμεση ανάλυσή του το Sky News κάνοντας λόγο για «δύο χρόνια ασυνέπειας που κόστισαν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν σαρωτική νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ και εξασφαλίζουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου καθώς επικράτησαν τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές μετά από μια ιστορική βραδιά, σύμφωνα με την εκτίμηση του NBC News. Από τον Ιανουάριο, όταν θα συγκροτηθεί το νέο Κογκρέσο, θα έχουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, ανατρέποντας τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ουάσιγκτον.

Δείτε όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ώρες στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

«Αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν πραγματικά δημοψήφισμα για την ηγεσία και την κρίση του Τραμπ. Πρόκειται για ένα μπλε τσουνάμι. Ωστόσο, είναι εξίσου και μια κόκκινη άγκυρα ή, ίσως, μια πορτοκαλί. Πρόκειται για την ήττα του Τραμπ. Η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο» προσθέτει ο ανταποκριτής του Sky News στην Ουάσινγκτον, Μαρκ Στόουν.

Κατά τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει την ιστορική νίκη του μόλις δύο χρόνια νωρίτερα και να ακολουθήσει μια πορεία πειθαρχημένου συντηρητισμού. Θα μπορούσε να είναι ένας Ρεπουμπλικανός με συνεκτικές συντηρητικές δημοσιονομικές πολιτικές. Αντί γι’ αυτό, σε κάθε ζήτημα – από την οικονομία μέχρι τα σύνορα και την εξωτερική πολιτική – επέλεξε να ανεβάζει τους τόνους στα άκρα και να οδηγεί τα πράγματα στα όριά τους».

«Ήταν δύο χρόνια ασυνέπειας, πλήρους έλλειψης πειθαρχίας και απόλυτης απουσίας ενσυναίσθησης απέναντι σε όσα αισθάνονταν οι Αμερικανοί πολίτες. Αυτό κόστισε πολύ ακριβά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απόψε» προσθέτει ο Μάθιους.
Για περισσότερο από μία δεκαετία, η κομματική υπακοή σε έναν και μόνο άνθρωπο ήταν αταλάντευτη. Τώρα, είναι βέβαιο ότι θα έχουν αρχίσει να το μετανιώνουν.

Ο ανταποκριτής του Sky News θυμάται, μάλιστα, ότι «πριν από δύο μήνες, ένας αγρότης στο Τέξας μου είπε: “Εμείς, ο λαός, δεν ακουγόμαστε”. Είναι μια φράση που έκτοτε εξακολουθεί να ηχεί στα αυτιά μου. Ήταν ένας αγρότης που είχε ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ δύο χρόνια νωρίτερα και κάποτε ήταν πιστός υποστηρικτής του προέδρου. Πολλοί άνθρωποι εκεί μου είχαν πει πόσο θυμωμένοι ήταν με τον άνθρωπο στον οποίο κάποτε είχαν εναποθέσει τόση εμπιστοσύνη».

Κάνοντας λόγο για «πολιτικό σεισμό» όσον αφορά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζέιμς Ταλαρίκο, ο Μάθιους γράφει ότι «ο πρώην εκπαιδευτικός αναμένεται πλέον να μεταβεί στη Γερουσία στην Ουάσιγκτον. Ένας Δημοκρατικός από το Τέξας στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή είναι μια φράση που αποτυπώνει τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος απόψε».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε από νωρίς στον έλεγχο των Δημοκρατικών. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας.

Ιστορική ανατροπή επετεύχθη σε Τέξας, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα και Κάνσας. Οι Δημοκρατικοί πήραν και το Οχάιο.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα κάνει δεκτό το αποτέλεσμα. Σχολίασε πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν ήταν υποψήφιος ο ίδιος.

«Είμαι απολύτως πρόθυμος να αποδεχθώ αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στους New York Times.

«Θα συνεργαστούμε με τους Δημοκρατικούς και, ξέρετε, προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί τους. Πιθανότατα θα καταφέρουμε να βρούμε κάποια λύση», πρόσθεσε.

«Αν ήμουν υποψήφιος θα είχαμε κερδίσει με σαρωτική διαφορά!»

«Δεν ήμουν υποψήφιος απόψε και, αν ήμουν, θα είχαμε κερδίσει με σαρωτική διαφορά!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

Στους New York Times απέδωσε τις εκλογικές απώλειες των Ρεπουμπλικανών στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για την υποστήριξη που παρείχε σε υποψηφίους όπως η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Ντάρλιν Γκράχαμ στη Νότια Καρολίνα και ο Κεν Πάξτον, Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Τέξας.

Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική νίκη, η οποία αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά το δεύτερο μισό της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνησή του.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version