Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Ο άνθρωπος που δίχασε τη Βρετανία – Από τη δημαρχία και το Brexit στην Ντάουνινγκ Στριτ και στην παραίτηση

Μπόρις Τζόνσον: Ο άνθρωπος που δίχασε τη Βρετανία – Από τη δημαρχία και το Brexit στην Ντάουνινγκ Στριτ και στην παραίτηση

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε σε παραίτηση από την θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας μετά την καταιγίδα αποχωρήσεων από την κυβέρνησή του.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνέδεσε την θητεία του με το Brexit, ενώ τον τελευταίο καιρό δέχτηκε δριμεία κριτική και πυρά από στελέχη του κόμματός του κάτι το οποίο τον οδήγησε στην έξοδο. Παραιτήθηκε από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος κάτι το οποίο αυτομάτως σημαίνει ότι αποχωρεί και από τη θέση του πρωθυπουργού. 

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον (Alexander Boris de Pfeffel Johnson) όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1964 στη Νέα Υόρκη και έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει γεννηθεί εκτός των βρετανικών νησιών, μετά τον Συντηρητικό Άντριου Μπόναρ Λω.

Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018. Διατέλεσε βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας του Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ μέχρι τις γενικές εκλογές του 2015 και βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ από το 2001 μέχρι το 2008. Διετέλεσε δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016. Ως μέλος του συντηρητικού κόμματος, ο Τζόνσον έχει συσχετιστεί με φιλελεύθερες πολιτικές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο Μπόρις Τζόνσον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από μια πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξης και εκπαιδεύτηκε στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Balliol College της Οξφόρδης, όπου εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος το 1986. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση.

Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας The Daily Telegraph, με τα άρθρα του να επηρεάζουν σε μεγάλο αθμό την πολιτική δεξιά της Βρετανίας και να ενισχύουν το σκεπτικιστικό συναίσθημα σε αυτήν. Έγινε βοηθός εκδότη από το 1994 έως το 1999 προτού γίνει εκδότης στην εφημερίδα The Spectator από το 1999 έως το 2005. Όταν έγινε μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Henley το 2001 υπό την ηγεσία των Michael Howard και David Cameron.

Ο Τζόνσον τάχθηκε ευρέως υπέρ της γραμμής του συντηρητικού κόμματος αλλά υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη στάση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Κάνει συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, γράφει βιβλία κι είναι ενεργός στην δημοσιογραφία ο Τζόνσον είναι ένας από τους πιο καταφανείς πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχοντας επιλεγεί ως ο συντηρητικός υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου το 2008, ο Τζόνσον νίκησε τον αντίπαλό του Κεν Λίβινγκστον, του Εργατικού Κόμματος, και ανέλαβε την θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του ως δήμαρχος του Λονδίνου, απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ στις δημόσιες συγκοινωνίες, πρωτοστάτησε τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου και εισήγαγε τα νέου τύπου λεωφορεία, την ενοικίαση ποδηλάτων και τα τελεφερίκ στον Τάμεση. Το 2012, εξελέγη ξανά δήμαρχος του Λονδίνου, νικώντας πάλι τον Λίβινγκστον κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του επόπτευσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2015 εξελέγη βουλευτής για το Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ, αποχωρώντας από δήμαρχος το επόμενο έτος. Το 2016, ο Τζόνσον ήταν μια προεξέχουσα φιγούρα στην επιτυχημένη εκστρατεία Vote Leave που είχε ως θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγινε Υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι αλλά παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2018, ακολουθώντας την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, που είχε ασκήσει κριτική στις μεταρρυθμίσεις της Μέι.

Στις 23 Ιουλίου του 2019 ανάλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την επόμενη της εκλογής του (24 Ιουλίου) η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ’ δέχθηκε την παραίτηση της Τερέζα Μέι και τον διόρισε στην πρωθυπουργία.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον έδωσε την υπόσχεσή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου 2019 με ή χωρίς συμφωνία.

Εκκεντρικός και μοναδικός

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 μετά την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου από την Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να το γιορτάσει με έναν μοναδικό τρόπο ως δήμαρχος της πόλης. Και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό… 

Πολλές, πάντως, είναι οι στιγμές στην πολιτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον που έχουν μείνει στην ιστορία…  

Όταν συνάντησε τη Μελίνα Μερκούρη

Στις 12 Ιουλίου 1986 όταν η Μελίνα Μερκούρη είχε κληθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μιλήσει σε ένα debate για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα πρόεδρος της Oxford Union Society ήταν ο Μπόρις Τζόνσον.

Απαθανατίστηκε μάλιστα σε μια ιστορική -ασπρόμαυρη- φωτογραφία να μιλά με τη Μελίνα Μερκούρη. Φορά φράκο, λευκό παπιγιόν και ακούει προσεκτικά όσα του λέει η -τότε- υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Μπόρις Τζόνσον

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις