Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Ψάχνει «σωσίβιο» να μείνει πρωθυπουργός – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την πρόταση μομφής

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την ερχόμενη Δευτέρα (11.7.2022) θα συνεδριάσει η Επιτροπή του 1922 και θα προχωρήσει σε εκλογές για να ανακηρυχθεί ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της, ώστε να αλλάξει τους κανόνες που ισχύουν για τον χρόνο διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται μπαράζ παραιτήσεων.

Η Επιτροπή του 1922 της Βρετανίας είναι αυτή που μπορεί να διεξάγει την ψηφοφορία πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού της χώρας, αφού υποβάλλουν και οι αντίστοιχοι βουλευτές τις επιστολές τους σε αυτή. Ήδη, τα σενάρια κατά του Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησαν από σήμερα, μετά το μπαράζ παραιτήσεων των στελεχών των Συντηρητικών.

Η Επιτροπή του 1922 μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες από σήμερα, όμως αποφάσισε να μην το κάνει, σύμφωνα με την Telegraph. Για αυτό θα γίνουν εκλογές για τη νέα εκτελεστική εξουσία της Επιτροπής τη Δευτέρα, ώστε αν αλλάξουν οι κανόνες να «συμφωνούν όλα τα μέλη του κόμματος», μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

https://twitter.com/christopherhope/status/1544715690237726723

Πόσοι έχουν παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Μέχρι τις 20:15 της Τετάρτης (6.7.2022) τα στελέχη τον Μπόρις Τζόνσον που έχουν παραιτηθεί από την κυβέρνηση ανέρχονται σε 38, εκ των οποίων και δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ο Ρίσι Σουνάκ (Οικονομικών) και ο Σατζίντ Ντζάβιντ (Υγείας), που ξεκίνησαν τη… χιονοστιβάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνει τον λόγο που πρέπει να παραιτηθεί» ενώ παράλληλα και οι υπόλοιποι υπουργοί της Cabinet συγκεντρώνονται στη Ντάουνινγκ Στριτ για να τον συναντήσουν και να του ζητήσουν να παραιτηθεί.

Οι πιο σημαντικές από τις παραιτήσεις αφορούν υπουργούς και υφυπουργούς. Πιο συγκεκριμένα έχουν παραιτηθεί οι:

  • Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών
  • Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας
  • Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών
  • Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας
  • Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης
  • Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων
  • Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης
  • Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης
  • Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Πώς θα αλλάξει ο κανονισμός για την πρόταση μομφής

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την πρόταση μομφής τον περασμένο Ιούνιο, απέκτησε «ασυλία» για 12 μήνες, καθώς αυτό αναφέρουν οι κανόνες στην πολιτική της Βρετανίας για το κάθε πότε μπορούν οι βουλευτές να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού στην Επιτροπή του 1922.

Όμως, τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να εκλέξουν νέο εκτελεστικό στέλεχος που θα έχει τη δικαιοδοσία να θέσει προς συζήτηση τυχόν αλλαγές για το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε έναν ηγέτη των Τόρις αφού έχει επιβιώσει της προηγούμενης.

Αυτό θα γίνει γιατί έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για τη μείωση αυτής της ασυλίας αφού ο Μπόρις Τζόνσον επέζησε από μια ψηφοφορία τον περασμένο μήνα και τώρα πάνω από 30 στελέχη της κυβέρνησής του έχουν παραιτηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες.

Το νεοεκλεγμένο στέλεχος αναμένεται να αλλάξει τον κανονισμό από την ερχόμενη Τρίτη, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί να μειώσει την ασυλία του πρωθυπουργού. Όμως, όπως δήλωσε ένας βουλευτής στο Sky News, «ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν λάβαμε την εντολή των συναδέλφων να αλλάξουμε κανόνες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις