Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

NASA: Εξωγήινοι… στα όνειρά σας! Απαντήσεις για το “περίεργο” παγόβουνο [pics]

NASA: Εξωγήινοι… στα όνειρά σας! Απαντήσεις για το “περίεργο” παγόβουνο [pics]
Φωτογραφία από Twitter / @NASA_ICE

Η NASA παίρνει θέση μετά το… όργιο θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το παγόβουνο που παρατηρήθηκε στην Ανταρκτική και το περίεργο σχήμα του.

Μια φωτογραφία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα η NASA προκάλεσε… πανζουρλισμό στα social media. Το ασυνήθιστα μεγάλο παγόβουνο που έχει σχήμα τέλειου ορθογώνιου και έκανε τους συνωμοσιολόγους να… πιάσουν δουλίτσα!

Το παγόβουνο θυμίζει τον εξωγήινο μονόλιθο στην ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος». Απλά σε… παγωμένη έκδοση!

Το συγκεκριμένο γεωμετρικό παγόβουνο έχει μήκος σχεδόν δύο χιλιομέτρων. Έχει αποκολληθεί από την σταδιακά καταρρέουσα παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Ορατό είναι μόνο το ένα δέκατο του παγόβουνου, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες το θεωρούν ασταθές και επιρρεπές σε περαιτέρω διάσπαση.

NASA

Η NASA στέλνει τους συνομοσιολόγους… σπίτι τους!

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για photoshop και “πειραγμένη” φωτογραφία. Επίσης… πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως εξωγήινοι έβαλαν το… χεράκι τους (αν έχουν τέτοια) για να δημιουργηθεί αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι, η NASA παίρνει θέση κι εξηγεί επιστημονικά. Συγκεκριμένα, η επιστήμονας της NASA Kelly Brunt εξηγεί:

«Υπάρχουν δύο ειδών παγόβουνα. Τα πιο κοινά είναι αυτά που μοιάζουν με πρίσμα, όπως αυτό που βύθισε τον Τιτανικό. Εκείνα που ανήκουν στο δεύτερο είδος ονομάζονται “πινακοειδή”» τονίζει, συγκρίνοντάς τα με ένα νύχι που μεγαλώνει πολύ και τελικά κόβεται στην άκρη.

«Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο παγόβουνο να μοιάζει ασυνήθιστο είναι το ότι μοιάζει με ένα τέλειο τετράγωνο», συνεχίζει μιλώντας στο LiveScience.

Η ίδια σημείωσε πως το μέγεθός του ήραν δύσκολο να υπολογιστεί, ωστόσο στην NASA θεωρούν πως είχε μήκος περίπου ενάμισι χιλιόμετρο. “Και όπως συμβαίνει με όλα τα παγόβουνα, μόνο το 10% του ήταν ορατό. Το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Πάντως, αυτό δεν ήταν το μόνο σχήμα που παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Ένα τριγωνικό παγόβουνο υπάρχει λίγο πιο μακριά και γύρω του βρίσκονται πολλά ακόμη διαφόρων σχημάτων.

Συνεπώς… ούτε εξωγήινοι, ούτε photoshop! Απλά… φύση.

Πηγή: news.sky.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις