Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ναυάγησαν οι συνομιλίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία για την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ, με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, να δηλώνει πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκουν απέναντί τους την Τουρκία σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και για αυτό πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες, από τις οποίες, όμως, δεν προέκυψε κάποιο συμπέρασμα.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί προθεσμία για την προτεινόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, για αυτό και οι συνομιλίες μεταξύ των σκανδιναβικών εθνών και της Άγκυρας θα συνεχιστούν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως η Τουρκία, εξοργισμένη από την υποστήριξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στους Κούρδους μαχητές και τα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, έθεσε βέτο κατά της ένταξης.

Ο Ιμπραήμ Καλίν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα περιμένει από τη Σουηδία να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα κάνουν βήματα».

Η εμπλοκή της… Ελλάδας

Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν θυμήθηκε… την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντίθεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Στόλτενμπεργκ: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα για την ένταξη των δύο χωρών.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας (…) και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσέθεσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πέτρι Χακκαράινεν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και της σουηδικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Όσκαρ Στρενστρομ, Υφυπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και το Συμβούλιο Πολιτικής Ασφαλείας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις