Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέες επιθέσεις στο Πακιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυραύλους των ΗΠΑ στο Πακιστάν.

 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους σήμερα Πέμπτη με στόχο κτιριακό συγκρότημα στο χωριό Πασαλκότ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στην μεθόριο με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 10 “εξτρεμιστές”, δήλωσαν πακιστανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί, κατά τις ίδιες πηγές.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τις επιθέσεις με τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τους στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια περιοχή που, όπως υποστηρίζουν Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον, είναι γνωστό “καταφύγιο” για τους μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, ειδικά μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο ανατολική Αφγανιστάν, σε Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση των Αμερικανών, την 30ή Δεκεμβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή επτά στελεχών της CIA.
 
Η νέα επίθεση σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι ότι οι επιθέσεις με UAVs και οι –μυστικές– χερσαίες επιδρομές από αμερικανούς στο έδαφος του Πακιστάν με στόχο εξτρεμιστές μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κουρέσι έκανε την δήλωση αυτή μετά από συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
 
Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πύραυλοι έπληξαν ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο που οι “εξτρεμιστές” χρησιμοποιούσαν ως στρατόπεδο εκπαίδευσης.
 
“Η επίθεση σημειώθηκε ανάμεσα στις 07:00 και στις 08:00 και έχουμε πληροφορίες για 10 θανάτους προς το παρόν. Είναι όλοι εξτρεμιστές”, δήλωσε αξιωματούχος, που απέφυγε να δώσει τα στοιχεία του.
 
Επισήμως το Πακιστάν απορρίπτει την πραγματοποίηση επιδρομών κατά μήκος της περιοχής στα βορειοδυτικά του σύνορα, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και περιπλέκουν τον αγώνα που διεξάγει εναντίον του “εξτρεμισμού”. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει κύμα “αντιαμερικανισμού” στο Πακιστάν, που θεωρείται σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στην περιφέρεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει υπόρρητη συμφωνία από πλευράς Ισλαμαμπάντ για τις επιθέσεις–η κυβέρνηση του Πακιστάν το διαψεύδει.
 
Σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον επτά επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βορειοδυτικό Πακιστάν αυτόν τον μήνα, όλες στο Βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας 35 “εξτρεμιστές”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε