Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας: Στο στόχαστρο χρυσός και αμυντική βιομηχανία

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας: Στο στόχαστρο χρυσός και αμυντική βιομηχανία

Η πρόταση επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή χρυσού από τη Ρωσία έπεσε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία έσπευσαν να την υιοθετήσουν.

Αντιθέτως Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν επιφυλάξεις, λέγοντας πως θέλουν να εξετάσουν περισσότερο το μέτρο.

Οι επιφυλάξεις δεν έκαμψαν τις ΗΠΑ, που ήδη – αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου – ενεργοποίησαν την απαγόρευση εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία.

Όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό: επέβαλαν κυρώσεις και στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα (…) πλήττουν την καρδιά των δυνατοτήτων της Ρωσίας να παράγει και να αναπτύξει όπλα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο του Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στοχεύουν 70 ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικο-βιομηχανικού ομίλου Rostec, που περιγράφεται από την Ουάσινγκτον ως «ο ακρογωνιαίος λίθος» της ρωσικής αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας.

«Η στόχευση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Πούτιν και θα παρεμποδίσει περαιτέρω τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ήδη από το εξασθενημένο ηθικό, διαλυμένες αλυσίδες εφοδιασμού και υλικοτεχνικές αδυναμίες», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν στην ανακοίνωση.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις