Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Νεκρός ο κινέζος πρώην αρχηγός της Interpol;

Νεκρός ο κινέζος πρώην αρχηγός της Interpol;

Η εξαφάνισή του είχε προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση. Ο πρώην αρχηγός της Interpol Meng Hongwei, ο οποίος αγνοείται από τον περασμένο μήνα και όπως έγινε γνωστό κρατείται στην Κίνα είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ζωντανός.

Μιλώντας στο BBC, η Grace Meng είπε ότι εκείνη και τα παιδιά της περιμένουν νέα για τον σύζυγό της με τον οποίο δεν έχουν επικοινωνήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου όταν ταξίδεψε από την Γαλλία στην Κίνα.

«Τους λέω ότι ο μπαμπάς τους είναι σε επαγγελματικό ταξίδι. Θέλουμε να ακούσουμε την φωνή του», είπε.

Η ίδια είχε καταγγείλει την εξαφάνισή του συζύγου της αφού εκείνος της είχε στείλει μηνύματα στο WhatsApp όπου ανέφερε: «Περίμενε το τηλεφώνημά μου». Το μήνυμα συνοδευόταν από ένα emoji ενός μαχαιριού. Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και η Interpol ζήτησε εξηγήσεις από το Πεκίνο. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν στις 7 Οκτωβρίου ότι ήταν υπό κράτηση και γινόταν έρευνα εις βάρος του για δωροδοκία.

Ο Meng Hongwei ήταν ο πρώτος κινέζος που έγινε πρόεδρος της Interpol και ζούσε στην Γαλλία με την σύζυγό του και τα 2 τους παιδιά. Πιθανολογείται ότι είναι το τελευταίο θύμα του ξεκαθαρίσματος αντιφρονούντων στον Πρόεδρο Xi Jinping.

Στις 8 Οκτωβρίου οι κινέζοι εξέδωσαν μια ανακοίνωση κατηγορώντας τον Meng Hongwei για δωροδοκία.

«Πιστεύω ότι η δίωξη είναι πολιτική. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι πλέον ζωντανός», δήλωσε η σύζυγός του στο BBC.  «Είναι σκληροί. Είναι βρόμικοι.», δήλωσε αναφερόμενη στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις