Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης
φωτό από youtube

Δικαστής της Μανάγκουα εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φέλιξ Μαραντιάγα που κατηγορείται από την κυβέρνηση της Νικαράγουας για χρηματοδότηση των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Απρίλιο στη χώρα και η καταστολή των οποίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα έχει κατηγορήσει τον Μαραντιάγα ότι χρηματοδοτεί τις διαδηλώσεις και εκπαιδεύει διαδηλωτές μέσω ενός think tank στο οποίο είναι επικεφαλής, του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Δημόσιων Πολιτικών.

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Οδηγός μου ήταν πάντα η δικαιοσύνη, η μη βία και η ακεραιότητα. Σήμερα έχω περισσότερη ηθική πεποίθηση από ποτέ», έγραψε ο Μαραντιάγα στο Twitter.

«Όσοι από μας αγαπούν την Νικαράγουα και πιστεύουν στην ελευθερία έχουν την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουν σταθερά σε αυτή την πολιτική μάχη», πρόσθεσε.

Ο Μαραντιάγα δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Νικαράγουα.

Από 300 ως 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 2.000 ως 3.000 έχουν τραυματιστεί, κατά στοιχεία και απολογισμούς διαφόρων ΜΚΟ, στα επεισόδια και τις επιχειρήσεις καταστολής από πλευράς της νικαραγουανής αστυνομίας και ένοπλων ομάδων εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Απρίλιο στη φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, αρχικά με αφορμή μια πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Ο 72χρονος Ορτέγα, άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, επιμένει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που αποτελεί το κεντρικό αίτημα της αντιπολίτευσης, θα έβλαπτε την Νικαράγουα. Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν περί τα τέλη του 2020.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγα και τη Μουρίγιο ότι έχουν επιβάλλει δικτατορία που χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και διαφθορά.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις