Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νίκησαν Μέρκελ και..αποχή

Νίκησαν Μέρκελ και..αποχή

Οι Χριστιανοδημοκρατες της Άνγκελα Μέρκελ είναι οι νικήτες των εκλογών στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Αν και ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή που έγραψε ρεκόρ.

Ο στόχος συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους (FDP)  που είχε διακηρύξη στην προεκλογικής περίοδος η Μέρκελ φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Οι μέχρι τώρα “συγκυβερνούντες” Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καταγράφουν τα χειρότερα τους ποσοστά μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τα exit poll δίνουν 33,5% στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU και CSU) και 230 έδρες, 22,5-23,5% στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και 148-147 έδρες, 15-14,5% στους Φιλελεύθερους (FDP) και 93 έδρες, 10,5-10% στους Πράσινους και 67-64 έδρες και 12,5-13% στην Αριστερά με 77-79 έδρες.

Στο γερμανικό σύστημα της «διπλής ψήφου» ο αριθμός των εδρών στο Μπούντεσταγκ δεν είναι σταθερός: Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θέτει ως κατώτατο όριο τις 598 έδρες, τις οποίες συμπληρώνουν οι «εκκρεμείς» έδρες αναλόγως και των ψήφων που έχουν πάρει προσωπικά οι υποψήφιοι. Το προηγούμενο κοινοβούλιο, της 16ης Γερμανικής Εθνοσυνέλευσης, είχε 611 βουλευτές.

«Θα είμαι καγκελάριος όλων των Γερμανών» δηλώνει η Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας για σταθερή πλειοψηφία ώστε να σχηματίσουμε μία νέα κυβέρνηση του CDU και του FDP».

Ρεκόρ αποχής

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό της για τη Γερμανία, με το 72% του εκλογικού σώματος να προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα.

Η αποχή κατέρριψε το ρεκόρ των αμέσως προηγούμενων ομοσπονδιακών εκλογών το 2005, όταν το 77% των ψηφοφόρων είχε ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την αποχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ωφεληθούν εξαιτίας του γερμανικού συστήματος «διπλής ψήφου» περισσότερο οι υποψήφιοι του (ούτως ή άλλως, κερδισμένου) CDU.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε