Κόσμος

Νόμπελ Ειρήνης: Ζελένσκι, Ναβάλνι, Τούνμπεργκ και Ατένμπορο – Σε ποιον θα απονεμηθεί

Μήνυμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία ή μήνυμα για την μάχη για την κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα αποτελέσει η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Γκρέτα Τούνμπεργκ μάλιστα είναι από τα φαβορί για το σπουδαίο βραβείο.

Η εφημερίδα Kyiv Independent και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι αυτή τη στιγμή τα φαβορί για να τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων.

«Θα μπορούσε να είναι ένα βραβείο για φορείς εντός της Ουκρανίας, διευρενητικές αποστολές, ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στο Reuters ο Χένρικ Ούρνταλ, επικεφαλής του Peace Research Institute Oslo.

«Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα βραβείο προς αντιπολιτευόμενες προσωπικότητες σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο ίδιος, επικαλούμενος τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια από τη Λευκορωσία και τον Ρώσο Αλέξει Ναβάλνι, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. «Και οι δύο είναι επικριτικοί σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δύο έχουν υπάρξει ισχυροί υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της μη βίας στις χώρες τους».

Ο Τιχανόφσκαγια και ο Ναβάλνι έχουν και οι δύο προταθεί για το φετινό βραβείο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ των Νορβηγών βουλευτών, που πολλές φορές ο τελικός νικητής είναι κάποιος που έχουν προτείνει οι ίδιοι.

Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν ονόματα, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων βραβευθέντων, μελών Κοινοβουλίων και πανεπιστημιακών καθηγητών Ιστορίας ή Δικαίου. Οι προτάσεις παραμένουν μυστικές για 50 χρόνια αλλά αυτοί που τις υποβάλλουν μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύψουν τις επιλογές τους. Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν αυτοί που κέρδισαν πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

Νόμπελ και πόλεμος

Στο Κίεβο, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters ότι η απονομή βραβείου στον πρόεδρο θα αναγνώριζε ότι εκείνος «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη στην πιο δύσκολη στιγμή». Θα ήταν επίσης ένα βραβείο για τον «ουκρανικό λαό, που σήμερα πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα για το δικαίωμα να ζει χωρίς πόλεμο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Ο Ιβάν Μπεζντούντνι, κάτοικος του Κιέβου που γεννήθηκε στη Μαριούπολη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι ένα βραβείο Νόμπελ που θα αφορά την Ουκρανία θα «δείξει για άλλη μια φορά τη στήριξη του κόσμου». «Για τον ουκρανικό λαό, θα αποτελέσει μήνυμα ότι κάνουμε το σωστό, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο 24χρονος δάσκαλος.

Ωστόσο, ο Ουρντάλ δήλωσε ότι η επιτροπή απονομής θα είναι «προσεκτική» ως προς την αναγνώριση του ηγέτη ενός κράτους που εμπλέκεται σε πόλεμο, παρόλο που η Ουκρανία δεν τον προκάλεσε, καθώς κάποιος που εμπλέκεται σε μια ένοπλη σύγκρουση «συμμετέχει πάντα σε ενέργειες που είναι προβληματικές».

Νόμπελ και κλιματική αλλαγή

Η επιτροπή των Νόμπελ ίσως επίσης θελήσει να στρέψει την προσοχή σε μια «άλλη υπαρξιακή απειλή» του κόσμου, την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. «Μπορείς να δημιουργήσεις έναν συνασπισμό που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Σάιμον Κόφε και η οργάνωση «Fridays for Future» έχουν προταθεί για το φετινό βραβείο σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στον κατάλογο των πιθανών νικητών περιλαμβάνονται ένας διεθνής οργανισμός, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος
Ποιος ήταν ο Πάπας Λέων 13ος το όνομα του οποίου πήρε ο νέος Ποντίφικας – Σπάνιο βίντεο του 1896
Ο πάπας Λέων 13ος - ο κατά κόσμον Βιτσέντσο Τζοακίνο Ραφαέλε Λουίτζι Πέτσι - ήταν ο γηραιότερος Ποντίφικας και είχε την τρίτη μακρύτερη θητεία - Τον αποκαλούσαν «πάπα του ροζάριου»
όρκος καρδινάλιος