Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νορβηγία: Παραλίγο νέος Τιτανικός! Το χρονικό του θρίλερ στα κύματα για το Viking Sky

Νορβηγία
Φωτογραφία: Reuters

Ένα 24ωρο διήρκεσε το θρίλερ για τους εκατοντάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Viking Sky στη Νορβηγία.
Το ταξίδι της χαράς για τις οικογένειες παραλίγο να μετατραπεί σε τραγωδία.
Το τεράστιο πλοίο έπλεε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης κι έμοιαζε με… καρυδότσουφλο στα άγρια κύματα.
Οι εικόνες με ανθρώπους και βαριά αντικείμενα να πηγαίνουν… βόλτα είναι συγκλονιστικές, όπως και οι μαρτυρίες των επιβατών.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky έφθασε το απόγευμα της Κυριακής (24.3.2019) στο λιμάνι του Μόλντε στη δυτική Νορβηγία, έχοντας διαφύγει στο… τσακ την καταστροφή αφού οι μηχανές του υπέστησαν βλάβη στη διάρκεια καταιγίδας.

Το Viking Sky, που είχε αποπλεύσει με σχεδόν 1.400 επιβάτες και μέλη πληρώματος, έστειλε σήμα κινδύνου χθες, Σάββατο, καθώς έπλεε ακυβέρνητο μέσα σε θαλασσοταραχή στη Θάλασσα της Νορβηγίας και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την ξηρά.

Εξαρχής ήταν φανερό πως η κατάσταση ήταν σοβαρή. Ωστόσο οι πρώτες εικόνες που είδαν το “φως” της δημοσιότητας ήταν αποκαλυπτικές του μεγέθους του κινδύνου.

Πρώτα αναρτήθηκαν φωτογραφίες με το θηριώδες πλοίο να έχει πάρει τρομακτική κλίση ανάμεσα σε μεγάλα κύματα.

Νορβηγία

Αργότερα, αναρτήθηκαν και βίντεο συγκλονιστικά. Τραβηγμένα τόσο εκτός του πλοίου, όσο και μέσα από αυτό. Κι αυτά ήταν τα πλέον συγκλονιστικά. Δείχνουν ανθρώπους και αντικείμενα να πηγαίνουν… βόλτα, με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές.

Δείτε τα βίντεο του τρόμου από τη κρουαζιερόπλοιο στην Νορβηγία

https://www.youtube.com/watch?v=jRSXBLoOCFQ

https://twitter.com/sotiridi/status/1109540175485587457

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διακρίνονται δεκάδες επιβάτες, και εκεί ψύχραιμοι, να κάθονται και να περιμένουν φορώντας σωσίβια γιλέκα.

https://youtu.be/smok0O04uNA

Τέλος καλό, όλα καλά στην Νορβηγία

Τελικά, οι υπηρεσίες διάσωσης μετέφεραν στην στεριά με ελικόπτερα 479 ανθρώπους, πριν ο καιρός βελτιωθεί και καταστεί δυνατή η ρυμούλκηση του κρουαζιερόπλοιου.

Συνολικά 1.373 άνθρωποι είχαν αρχίσει το ταξίδι και περίπου 900 εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα στο πλοίο, όταν αυτό έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Μόλντε.

«Περιμένουμε ακόμη το ελικόπτερο για να φύγουμε. Αυτό θέλει πολύ χρόνο», λέει ο Ράιαν Φλιν.

Πριν το χάπι – εντ, το πλοίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, μετά μηχανική βλάβη, κι ενώ έπλεε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων στα ανοιχτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ στη δυτική Νορβηγία.

Μετά την επαναλειτουργία μιας από τις μηχανές του, το κρουαζιερόπλοιο κατάφερε να σταθεροποιηθεί ρίχνοντας άγκυρα σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία και οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα.

Μετά την επαναλειτουργία τριών από τους τέσσερις κινητήρες του, το πλοίο Viking Sky απομακρύνθηκε από τις ακτές σήμερα το πρωί και ρυμουλήθηκε από δύο ρυμουλκά, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω, για το λιμάνι του Μόλντε, σχεδόν 80 χλμ. από εκεί.

«‘Ήρθε το τέλος μας»

Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Βρετανοί και Αμερικανοί. ‘Όσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα.

«Η καλύτερη λέξη, φαντάζομαι που μπορώ να πω είναι «σουρεαλιστικό», είπε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες, ο Ρόντνεϊ Χόργκεν, για να περιγράψει αυτά που έζησε μέσα στο πλοίο. Μιλώντας για την περιπέτεια αυτή που του θύμισε το ναυάγιο του Τιτανικού, περιέγραψε πώς ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα γυάλινο τοίχωμα και έφθασε στο εσωτερικό του πλοίου.

«Αυτό πήρε μαζί του τραπέζια, καρέκλες, σπασμένα τζάμια, όπως και 20 με 30 επιβάτες που ήταν μπροστά μου. Εγώ στεκόμουν όρθιος, η γυναίκα μου καθόταν μπροστά μου και ξαφνικά, ούτε εκείνη δεν ήταν πια εκεί. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει το τέλος», δήλωσε αναστατωμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι φωτογραφίες από την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο Μόλντε, στην Νορβηγία

Νορβηγία

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις