Κόσμος

Νότια Κορέα: Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο

Σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που φέρουν υποβρύχια (SLBM) προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Επομένως, η Νότια Κορέα έγινε η πρώτη στον κόσμο χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο που απέκτησε τέτοια δυνατότητα.

Νέο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Dosan Ahn Chang-ho προχώρησε σε επιτυχή υποβρύχια εκτόξευση του SLBM την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παρόμοια δοκιμή από βυθισμένο ρυμουλκό τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Γιονάπ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές που δεν κατονόμασε.

Το υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν επιβεβαιώνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητες μονάδων του στρατού, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης δεν έκανε κανένα σχόλιο και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τους σχεδιασμούς του για την περίοδο 2022-2026, που συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων με «σημαντικά αυξημένη καταστροφική ισχύ».

Πυραύλους τύπου SLBM έχουν αναπτύξει άλλες επτά χώρες: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τα οποία συνήθως τοποθετούνται στις κεφαλές τέτοιων πυραύλων.

Το Γιονάπ ανέφερε ότι ο υπό ανάπτυξη νοτιοκορεατικός SLBM, που φέρεται να έχει βαπτιστεί Hyunmoo 4-4 και πιστεύεται πως αποτελεί παραλλαγή του Hyunmoo-2B, έχει δραστικό βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και θα φέρει συμβατική κεφαλή.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός αναπτύσσει ολοένα ισχυρότερους πυραύλους, σχεδιασμένους για να πλήττουν υπόγειες εγκαταστάσεις και σήραγγες με θωράκιση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειώσει την εξάρτησή του από τον στρατό των ΗΠΑ, που διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη χερσόνησο.

Βόρεια και Νότια Κορέα επικαλούνται η καθεμιά την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της άλλης για να δικαιολογήσουν την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους.

Η Βόρεια Κορέα παρουσίασε σειρά νέων SLBM και πιστεύεται πως βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης και ναυπήγησης υποβρυχίου ικανού να φέρει τέτοιους πυραύλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό