Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ντουμπάι: Μαθήματα αντιμετώπισης του κορονοϊού! Το απόλυτο lockdown, ακόμα και τεχνητή βροχή

Ντουμπάι: Μαθήματα αντιμετώπισης του κορονοϊού! Το απόλυτο lockdown, ακόμα και τεχνητή βροχή

Ελληνίδα που ζει στο Ντουμπάι περιγράφει όλα όσα γίνονται. Πως με την χρήση της τεχνολογίας δίνουν την μάχη κατά του κορονοϊού. Το βράδυ απολυμαίνουν τα πάντα και προγραμματίζουν ακόμα και το πότε θα βρέξει!

Την ώρα που χώρες όπως η Αμερική, η Ιταλία και η Ισπανία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το φονικό πέρασμα του κορονοϊού, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι κάνουν δυο πράγματα.

Μοιράζουν τις μέρες ανάμεσα στα ειδικά drone που αναλαμβάνουν από αέρος να απολυμάνουν κάθε γωνιά της σύγχρονης πόλης και επίσης δημιουργούν τεχνητή βροχή για να ρίχνει την θερμοκρασία και να ξεπλένει τα πάντα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr η Κατερίνα Κοτσώνη που εδώ και τρία χρόνια ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι, που θεωρείται η πιο πολυτελής πόλη του κόσμου, στο Εμιράτο λαμβάνονται από την εμφάνιση του κορονοϊού αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσή του. Επίσης, εδώ και δέκα μέρες ζουν το απόλυτο lockdown κι αυτό γιατί τα 4.123 κρούσματα και 22 νεκροί δημιουργούν ανησυχία.

«Είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ το απόλυτο lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση το βιώνουμε εδώ και δέκα μέρες. Πλέον βγαίνουμε κάτω από προϋποθέσεις. Υπάρχει ένα πρόγραμμα στο κινητό, όπου στέλνουμε ένα μήνυμα προκειμένου να λάβουμε άδεια. Οι αιτιολογίες είναι περίπου ίδιες με της Ελλάδας, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, νοσοκομείο, άθληση. Ένα άτομο μπορεί να βγει από την οικογένεια και μόνο μια φορά την ημέρα. Μέσα στο αυτοκίνητο επιτρέπεται ένα άτομο, ενώ μέχρι πριν δυο εβδομάδες προβλέπονταν τρία. Τα κρούσματα ανεβαίνουν κι εδώ, καθώς καταγράφονται 300 με 350 την ημέρα. Έτσι τα μέτρα γίνονται όλο και πιο αυστηρά, γι αυτό και έξω προβλέπεται να είσαι από μία μέχρι δυο ώρες».

Όπως εξηγεί η Κατερίνα Κοτσώνη, που εργάζεται ως manager hairstylist σε ένα από τα μεγαλύτερα hairsalon του Εμιράτου τα πάντα είναι διαφορετικά.

«Μετά τις οκτώ το βράδυ δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις γιατί απολυμαίνουν τους δρόμους, ενώ όπως είπαν θα ξεκινήσουν και το πρωί τις απολυμάνσεις. Το Ντουμπάι δεν έχει καμία σχέση με το πως ήταν, είναι εντελώς άδειο. Μετά τις πέντε το απόγευμα και μέχρι τις οκτώ το βράδυ υπό κανονικές συνθήκες έχει τρομερή κίνηση. Ειδικά ο κεντρικός δρόμος της Σέιχ Σαγιέτ, που ενώνει το Ντουμπάι με το Άμπου Ντάμπι και την Σάρζα τα άλλα Εμιράτα, είναι μπλοκαρισμένος και μιλάμε για έξι και έξι λωρίδες κυκλοφορίας. Εδώ το κράτος είναι πλούσιο και η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική από την αρχή. Κάθε βράδυ βγάζουν έξω φορτηγά και απολυμαίνουν τα πάντα, ενώ με ειδικά drone απολυμαίνουν εσωτερικούς χώρους. Έχουν κλείσει την παλιά πόλη του Ντουμπάι, όπου εκεί ζει ο πιο φτωχός κόσμος προκειμένου να περιορίσουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις»” εξηγεί.

Αύριο θα βρέξει το έχουν προγραμματίσει

Και προσθέτει: «Αύριο εδώ θα βρέξει και το ξέρουμε μέσω μηνύματος, που λάβαμε εδώ και μια εβδομάδα. Ανέβηκε απότομα η θερμοκρασία έφτασε κοντά τους 39 βαθμούς Κελσίου και αποφάσισαν να την ρίξουν με την μέθοδο της τεχνητής βροχής. Ψεκάζουν τα σύννεφα από χθες και ξέρουμε πως από αύριο και τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη θα βρέχει ώστε να πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς. Από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησαν την απολύμανση ξεκίνησαν και τις βροχές. Τον Μάρτιο δημιούργησαν βροχή τρεις φορές που διαρκούσε επί τρεις ημέρες. Αυτό το κάνουν έτσι κι αλλιώς τουλάχιστον μέχρι το Μάιο για να κρατούν την θερμοκρασία σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αρκετές φορές χάνεται όμως ο έλεγχος γιατί δημιουργείται καταιγίδα και βρέχει ασταμάτητα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά πλημμυρίζουν τα πάντα γιατί δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα, αλλά βγάζουν συνεργεία με αντλίες και τα καθαρίζουν όλα».

 

Για όσους δεν συμμορφώνονται το κράτος επιβάλλει κι εκεί πρόστιμα ακόμα και για το αν σε πιάσει βήχας σε δημόσιο χώρο

«Το σύστημα είναι απόλυτα οργανωμένο εδώ. Συχνά μας έρχονται μηνύματα από την πολιτική προστασία, καθώς και οδηγίες. Εδώ τα πρόστιμα είναι ακριβά και για διάφορους λόγους. Το φθηνότερο είναι 100 ευρώ στην περίπτωση που θα σε πιάσει βήχας σε δημόσιο χώρο. Κάθε πέντε χιλιόμετρα εδώ υπάρχουν ραντάρ τα οποία σε καταγράφουν. Αν έχεις άδεια την γλίτωσες αν όχι, έχει πρόστιμο τουλάχιστον 500 ευρώ. Επιδόματα δεν έχει δώσει ακόμα η κυβέρνηση, ενώ έχουν εξαγγείλει ήδη εκπτώσεις σε ρεύμα, ενοίκια. Εδώ έχουν πολλά φιλανθρωπικά και μοιράζουν στον κόσμο κουτιά, τα οποία περιέχουν τρόφιμα για ένα μήνα».

Κάνουν τεστ για κορονοϊό με την μέθοδο του drive in

«Όσοι θεωρούν πως έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του ιού δεν είναι απαραίτητο να πάνε στο νοσοκομείο να κάνουν το τεστ, καθώς μπορούν να σου πάρουν δείγμα και καθώς βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο. Καλείς σ’ έναν πενταψήφιο αριθμό που μας έχουν δώσει και κλείνεις το ραντεβού σου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις