Κόσμος

Ντράγκι: Υπάρχει ανησυχία για τα όσα γίνονται στην Τουρκία

Tις θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου παρουσίασε σε ομιλία του στην βουλή της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις ΕΕ- Tουρκίας, δηλώνοντας πως «στη συνεδρίαση του Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε υπενθυμίσει ότι για την Ευρώπη είναι στρατηγικής σημασίας το να υπάρχει μια κατάσταση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, το να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία. Το Συμβούλιο εννοεί να υπογραμμίσει και πάλι την διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστεί σε κάποιους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η δημόσια υγεία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δραστηριοποιούμαστε και στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Θα επαναλάβουμε, όμως, την ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως των δικαιωμάτων των γυναικών, των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Επιστρέφουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης»

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε ότι στη χώρα του επιστρέφει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και πως για το 2021 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 4,2% και για το 2022 4,4%. «Η επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάπτυξης, πολύ υψηλότερων από εκείνα των τελευταίων δεκαετιών, θα μας επιτρέψει να μειώσουμε και τη σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ, η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, «έστω και αν παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση, η όλη κατάσταση πρέπει να παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση, με ειδική αναφορά στην εμφάνιση και διάδοση επικίνδυνων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν το πρόγραμμα πλήρους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και να περιορίσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση».

Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί «πολύ σημαντικό ότι 24 από τις 27 χώρες μέλη παρουσίασαν τα Εθνικά Σχέδιά τους και ότι η Επιτροπή εξέτασε ήδη τα 10 από αυτά».

«Το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκή υπόθεση»

Για το κύριας σημασίας θέμα της μετανάστευσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «η κυβέρνησή μου θέλει να χειριστεί το μεταναστευτικό με ισορροπημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο. Αλλά η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να είναι μόνον ιταλική, πρέπει να είναι όντως ευρωπαϊκή. Χρειάζεται κοινή δέσμευση για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών, για την οργάνωση των νόμιμων ροών και για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές να σταθεροποιηθούν και να ξαναβρούν την ειρήνη. Και αναφέρομαι κυρίως στην Λιβύη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί επίσης ότι «το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, που προτάθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργεί μια νέα προοπτική, αλλά η διαπραγμάτευση επί του Συμφώνου δείχνει ότι πρέπει να γίνει ακόμη σημαντική δουλειά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι