Site icon NewsIT

Ο Ερντογάν πρόεδρος ξανά στην Τουρκία μετά τη νίκη στις εκλογές – 47,84% ο Κιλιτσντάρογλου

29.05.2023 | 00:47
Ο Ερντογάν πρόεδρος ξανά στην Τουρκία μετά τη νίκη στις εκλογές – 47,84% ο Κιλιτσντάρογλου

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan wait for his address following early exit poll results for the second round of the presidential election in Istanbul, Turkey May 28, 2023. REUTERS/Murad Sezer

Η τρίτη θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας είναι γεγονός, μετά την πανηγυρική νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με  52,16% % έναντι 47,84% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 99,85%.

Ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο “σουλτάνος” απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχοντας τη στήριξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε τη μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει τον “σουλτάνο”. Αλλά την έχασε…  

Μπορεί ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Τουρκία να εξελίχθηκε σε ντέρμπι, ωστόσο ο δεύτερος αποδείχθηκε… περίπατος – όπως αναμενόταν- για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Σήμερα νίκησε η Τουρκία. Σήμερα νίκησαν οι 85 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες… Θα είμαστε μαζί ως το θάνατο”, είπε στη νικητήρια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί, τονίζοντας ότι “ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης”.

Στις μεγάλες πόλεις ο Κιλιτσντάρογλου, στις σεισμόπληκτες ο Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ στις σεισμόπληκτες νικητής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου. 

Στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 51,2% και ο Ερντογάν 48,8%. Μια από τα ίδια και στην Κωνσταντινούπολη, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 51,8% και τον πρόεδρο της χώρας 48,2%. Νικητής στη Σμύρνη αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο Κιλιτσντάρογλου έχοντας 67,1%, με τον Ερντογάν να φτάνει το 32,9%.

Όσον αφορά στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εξαίρεση το Χατάι -όπου η διαφορά ήταν οριακή (50,1% έναντι 49,9% του αντιπάλου του)- η υπεροχή του Ερντογάν ήταν συντριπτική. Ενδεικτικά, στο Καρχαμανμαράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το 75,8% των ψήφων με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει μόλις 24,2% και στο Γκαζιάντεπ συγκέντρωσε 62,7% έναντι 37,3% του αντιπάλου του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version