Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ερντογάν βγάζει ξανά το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Ο Ερντογάν βγάζει ξανά το Γιαβούζ στη Μεσόγειο
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σε νέες προκλητικές ανακοινώσεις προχώρησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τουρκία δεν ακούει το τι λένε άλλοι για τις έρευνες της.

«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι απο εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε χαρκακτηριστικά.

Νέες προκλήσεις Ακάρ

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα της Ελλάδας να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου.

«Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάννης; Ότι δεν μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν τα νησιά όμως βλέπετε ότι το έχουν κάνει. Σε ποιο σημείο του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα έξι μίλια και εναέριο χώρο δέκα μίλια; Σκεφτείτε ένα νησί που λένε ότι έχουν 6 νμ χωρικά ύδατα αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε δίκαιο ούτε Δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους τετελεσμένο», είπε ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος» αναφέρθηκε ξανά στη θεωρία της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις