Κόσμος

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδόθηκε μέσω κατεψυγμένων προϊόντων – Τι «είδε» ο ΠΟΥ στη Γουχάν

Νέα ευρήματα από την ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ που βρίσκεται στην πόλη Γουχάν όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στη Γουχάν, δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.

Η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ για το πως προήλθε ο κορονοϊός δεν μετέβαλε σημαντικά την εικόνα που υπάρχει για την πανδημία όμως απέδωσε νέες πληροφορίες σύμφωνα με τον Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Γουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να πιστοποιούν πως ο κορονοϊός υπήρχε στην πόλη πριν την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ δεν εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Η Κίνα επιμένει για διάδοση μέσω κατεψυγμένων τροφίμων

Ο όρος “ψυχρή αλυσίδα” αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων με την Κίνα να επιμένει πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

“Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο” ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ.

Όπως τόνισε θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Επίσης ανέφερε πως ο εντοπισμός της προέλευσης του κορονοϊού να βρίσκεται σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Γουχάν.

Παράλληλα τόνισε πως οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Το ενδεχόμενο πάντως ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργοστάσιο είναι εξαιρετική απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1