Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Μακρόν παίρνει πίσω τις αυξήσεις στα καύσιμα! Νίκη για τα “κίτρινα γιλέκα”

Αψίδα Θριάμβου - σύνθημα

Μετά από μέρες διαδηλώσεων, επεισοδίων, βανδαλισμών, τραυματισμών και δυο θανάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως παραδέχεται την ήττα του από τα “κίτρινα γιλέκα”. Έδωσε εντολή να ανασταλεί το μέτρο της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Την είδηση πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κάνει πίσω μετέδωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (04.12.2018) το Γαλλικό Πρακτορείο. Η απόφαση για την αναστολή του μέτρου που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης και σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι κι άλλες πόλεις έρχεται μετά την άρνηση από τα “κίτρινα γιλέκα” να συναντήσουν τον πρόεδρο.

Το Γαλλικό πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ πρόκειται να ανακοινώσει ότι αναστέλλεται η απόφαση για αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων. Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Η αναστολή θα έχει ισχύ αρκετούς μήνες και θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πολλές φορές δηλώσει πως δεν επρόκειται να κάνει κάνει πίσω στο θέμα των φόρων στα καύσιμα. Όμως το ίδιο διεμήνυαν και τα “κίτρινα γιλέκα”. Με τη δημοτικότητά του να καταρρέει και τη Γαλλία σε κατάσταση εκτός ελέγχου, μάλλον ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να βάλει “νερό στο κρασί” του.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση έστειλε μηνύματα πως ήταν έτοιμη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Ο δε Μακρόν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στη Σερβία για να διαχειριστεί την πιο σοβαρή κρίση της θητείας του. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Φιλίπ αποφασίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε σύσκεψη υπό τον Μακρόν στο Ελιζέ.

Ο Φιλίπ θα ανακοινώσει τα όσα αποφασίστηκαν στους βουλευτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου, LREM, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σε ερώτηση που έκανε το AFP, το Ματινιόν (σ.σ. η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Γαλλίας) δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές και σημείωσε απλώς ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει δημοσίως εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός “θα κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας”, σημείωσε το περιβάλλον του.

Το Ματινιόν επιβεβαίωσε παράλληλα την ματαίωση της συνάντησης που προβλεπόταν να έχει σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία των “κίτρινων γιλέκων”. Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας δήλωσε ότι δεν θα μετείχαν στη συνάντηση με τον Εντουάρ Φιλίπ “για λόγους ασφαλείας”, εξαιτίας απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον τους αν μεταβούν εκεί.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε στο Ματινιόν ο Φιλίπ.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα που είχαν διατυπώσει τα “κίτρινα γιλέκα”, μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Μακρόν στα… τάρταρα

Ίσως η απόφαση του Μακρόν να δώσει εντολή για “πάγωμα” της αύξησης στους φόρους στα καύσιμα συνδέεται και με μια νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα της Ifop-Fiducial για το Paris Match και το Sud Radio δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη (04.12.2018).

Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο 23%, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι 6% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερη η… πτώση για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που είδε τη δημοτικότητά του να κατρακυλά κατά 10 μονάδες, στο 26%.

Όπως αναφέρει το Paris Match, το ποσοστό του Μακρόν ισοφαρίζει το… ιστορικό χαμηλό δημοτικότητας στο οποίο είχε φτάσει το 2013 ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ. Όπως σημειώνει το Paris Match, ο Ολάντ θεωρούνταν ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας!

Με πληροφορίες και από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις