Κάθε μέρα περπατά μόνος του. Σκύβει το κεφάλι για να αποφύγει το βλέμμα όσων γνωρίζουν. Δεν μπορεί όμως να ξεφύγει από το παρελθόν του.
Ήταν 9 Φεβρουαρίου του 1982 όταν ο αυτοκτονικός πιλότος Seiji Katagiri έριξε μια πτήση της Japan Airlines σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από τον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο.
Πέθαναν 24 άνθρωποι, αλλά ο ίδιος επέζησε. Ούτε η σύζυγός του ούτε ο ίδιος θέλουν να συζητήσουν το σκοτεινό παρελθόν. Θα προτιμούσαν να ξεχάσουν τη δίκη, τα χρόνια της ψυχιατρικής φροντίδας, την οργή των συγγενών των θυμάτων και τις ενοχές.
Η τραγωδία της Germanwings στις 24 Μαρτίου, όταν ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έριξε το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις επανέφεραν τις πτήσεις αυτοκτονίας στα πρωτοσέλιδα. Ενώ υπάρχουν εκπληκτικές ομοιότητες ανάμεσα στις 2 περιπτώσεις, υπάρχει και μια εντυπωσιακή διαφορά.
Ο 67χρονος Ιάπωνας συνταξιούχος είναι ο μοναδικός πιλότος στην ιστορία που επιβίωσε από μια εσκεμμένη συντριβή πτήσης. Ζει μια άνετη ζωή στο παραθαλάσσιο χωριό Hayama και κάποιες φορές βγαίνει για να ψώνια και να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό του.
Πολλοί από τους γείτονές του είναι εξοικειωμένοι με το παρελθόν του, αλλά η επαφή μαζί του δεν είναι ούτε συχνή ούτε εγκάρδια. “Τα μάτια του είναι πάντα στραμμένα στο έδαφος και περπατά σαν ζόμπι. Φαίνεται πολύ λυπημένος”, σημειώνει ο Ισραηλινός έμπορος διαμαντιών Dror Ben-Haim που ζει κοντά στο σπίτι του.
Δεν ήταν ένας καμικάζι πιλότος που εκτέλεσε μια αποστολή αυτοκτονίας. Ήθελε να πεθάνει και δεν τον ένοιαζε που θα μπορούσαν να πεθάνουν και οι άλλοι 173 επιβαίνοντες της πτήσης.
Μπήκε στο πιλοτήριο του McDonnell Douglas DC-8-61 και κάθισε δίπλα στον συγκυβερνήτη Yoshifumi Ishikawa και τον μηχανικό πτήσης Yoshimi Ozaki. Ενώ το αεροσκάφος προσέγγιζε το Τόκιο, έσπρωξε ξαφνικά τον μοχλό προς τα μπροστά, απενεργοποιώντας τον αυτόματο πιλότο.
Ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο αλλά η μύτη έσπασε όταν συνετρίβη στον κόλπο του Τόκιο, σκοτώνοντας 24 ανθρώπους και τραυματίζοντας 77 ακόμα από τους επιβαίνοντες. Αντιδρώντας γρήγορα, ο Yoshimi Ozaki έβγαλε το μπουφάν του πιλότου, πήρε τη ζακέτα ενός επιβάτη και ήταν από τους πρώτους που διασώθηκαν.
“Όταν άλλαξα τον αυτόματο πιλότο σε χειροκίνητη λειτουργία για να προσγειώσω το αεροσκάφος ένιωσα ξαφνικά πολύ ζαλισμένος. Με κυρίευσε ανεξήγητος πανικός και στη συνέχεια σχεδόν λιποθύμησα”, είναι η δική του ματιά για την αεροπορική τραγωδία.
Διαψεύστηκε από τις συνομιλίες, καθώς αποκαλύφθηκε ότι φώναζε ανοησίες και ξέσπασε σε λυγμούς ενώ περίμενε τη συντριβή. Το δικαστήριο αποφάσισε την εισαγωγή του Seiji Katagiri σε ψυχιατρική κλινική στο Τόκιο, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Βγήκε μετά από αρκετά χρόνια καθώς κρίθηκε ακίνδυνος και ζει με σχετική άνεση από τη γενναιόδωρη σύνταξή του.
Πηγή: OZY