Κόσμος

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως η έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ έγινε νωρίτερα για να μην αποκαλυφθεί το σχέδιο

Νέες αποκαλύψεις από τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την επίθεση που έκανε το Ισραήλ στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο, όταν τα «παγιδευμένα» walkie talkie και βομβητές που έφεραν πάνω τους τα μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της Βηρυτού να γεμίσουν με σορούς και τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου σε ομιλία του στην Κνεσέτ υπαινίχθηκε πως η συγκεκριμένη επίθεση κατά των μελών της Χεζμπολάχ του Λιβανού έγινε νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί για να μην αποκαλυφθεί το αιματηρό τους σχέδιο.

Το υπουργικό συμβούλιο σχεδίαζε αρχικά να εξαπολύσει επίθεση κατά της Χεζμπολάχ τον Οκτώβριο, αναφέρει, αλλά έπρεπε να προχωρήσει στον σχεδιασμό «όταν επρόκειτο να αποκαλυφθούν τα ειδικά μας μέσα», γράφει το Times of Israel.

«Από τη στιγμή που έμαθα ότι αυτό επρόκειτο να αποκαλυφθεί, αποφάσισα ότι ήταν απαραίτητο να δράσω αμέσως. Υπήρχαν εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενημερωθούν εκ των προτέρων», ανέφερε.

«Υποστήριξα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ενημερώνονται γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε αντίσταση είτε σε διαρροή, που είναι το ίδιο πράγμα. Μια διαρροή θα είχε αμέσως αποδείξει την αποτελεσματικότητα της κίνησης. Το αρνήθηκα κατηγορηματικά – και ενεργήσαμε», συνέχισε.

Στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το 70 με το 80% των ρουκετών και των πυραύλων της οργάνωσης, καταστράφηκε.

«Υπήρξε μια απολύτως νόμιμη συζήτηση και υπήρχε επίσης ένα δεύτερο αίτημα», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «το αίτημα ήταν να επικαιροποιηθεί και να συντονιστεί αυτή η επίθεση με τις ΗΠΑ. Και πάλι, με όλο τον σεβασμό στους φίλους μας στις ΗΠΑ, το απέρριψα κατηγορηματικά».

Για τη δολοφονία του Νασράλα, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανέφερε:

«Η συζήτηση για το αν θα χτυπηθεί ο Νασράλα συνεχίστηκε κατά την πτήση μου στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο πριν από την ομιλία του στον ΟΗΕ. Δύο ώρες αργότερα, τηλεφώνησα στον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού και είπα ότι έπρεπε να εξοντώσουμε τον άνδρα. Όταν προσγειωθήκαμε στη Νέα Υόρκη, συγκαλέσαμε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Υπήρχε σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία. Ένα άτομο υποστήριξε διαφορετικά, αλλά ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο το πήρε πίσω, και πήραμε την απόφαση, εκτελέστηκε – και τα υπόλοιπα είναι γνωστά», κατέληξε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο - Εντυπωσιακό σόου με drone και πυροτεχνήματα
Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στην τελετή, από τις οποίες «40 είχαν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων»
REUTERS
8
Στη φυλακή 38χρονη για την «κλοπή του αιώνα» στο Λούβρο - Ήταν ο «δορυφόρος» της ληστρικής επιδρομής
Ένας Αλγερινός και ένας οδηγός ταξί, οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί θεωρείται ότι είναι οι δύο που διέρρηξαν την γκαλερί «Apollon», αφαιρώντας σπάνια αντικείμενα αξίας άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ
Κόσμος στη γυάλινη Πυραμίδα του μουσείου του Λούβρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μια ανάσα από τις πυραμίδες της Γκίζας
Το μνημειώδες μουσείο που εκτείνεται σε σχεδόν 500.000 τ.μ. και είναι αφιερωμένο στον φαραωνικό πολιτισμό, στοίχισε περισσότερο από 1.000.000.000 δολάρια και απαίτησε τιτάνια έργα 20 ετών, τα οποία υποστήριξε οικονομικά και τεχνικά η Ιαπωνία
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
6