Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ νιώθει ενθουσιασμένος στην… τοποθεσία “Βόρεια Κορέα”

Ο Ντόναλντ Τραμπ νιώθει ενθουσιασμένος στην… τοποθεσία “Βόρεια Κορέα”

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενθουσιασμένος και δεν το κρύβει. Αιτία η Βόρεια Κορέα και ο νέος φίλος του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα, στη νέα συνάντηση ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, δέχτηκε όχι μόνο να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι αλλά και να διεκδικήσει μαζί με τη… γειτόνισσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032. Και ο Ντόναλντ Τραμπ πολύ χάρηκε…

Όλα αυτά συμφωνήθηκαν στη νέα (τρίτη) συνάντηση του Κιμ με τον Μουν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άργησε να σχολιάσει στο twitter.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρητές (σ.σ. να επισκεφτούν την Πιονγκγιάνγκ για τα πυρηνικά) και να κλείσει μόνιμα το χώρο δοκιμών και εκτόξευσης (βαλλιστικών πυραύλων) παρουσία διεθνών παρατηρητών. Στο μεταξύ δεν θα υπάρξει καμία δοκιμή πυραύλου ή πυρηνική δοκιμή. Τα οστά στρατιωτών (που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας) απομένουν για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Επίσης, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2032. Πολύ συναρπαστικό!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τελευταία διακορεατική σύνοδο, οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Το πεδίο δοκιμών

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε επίσης να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι. «Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά η διαδικασία αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Επίσης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Μουν και να επισκεφτεί τη Σεούλ άμεσα. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.

Φωτογραφία Reuters

«Υποσχέθηκα στον (νοτιοκορεάτη) πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις