Κόσμος

Ο παλαιότερος κρατούμενος της Γαλλίας, Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, αποφυλακίζεται

Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα (αριστερά) συνοδεύεται από έναν Γάλλο χωροφύλακα κατά την άφιξή του στο δικαστήριο της Λυών, στις 10 Ιουλίου 1986

Μια σελίδα της γαλλικής ιστορίας ετοιμάζεται να γυρίσει: ο δημόσιος εχθρός νούμερο ένα της δεκαετίας του 1980 στη Γαλλία, ο φιλοπαλαιστίνιος Λιβανέζος Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, πρόκειται να αποφυλακιστεί.

Το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουλίου 2025, το εφετείο των Παρισίων ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών ακροαματικής διαδικασίας στο Δικαστικό Μέγαρο του Παρισιού, απουσία του 74χρονου Ζορζ Αμπνταλά, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Λανμεζάν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η αποφυλάκισή του έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου.

Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της αποφυλάκισής του δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αυτή τελεί υπό τον όρο της απέλασής του από το γαλλικό έδαφος και της απαγόρευσης επανεισόδου του.

Ποιος είναι ο Ζορζ Αμπνταλά;

Αν και σήμερα είναι σχετικά ξεχασμένος, εκτός από μια χούφτα υποστηρικτών που διαδηλώνουν κάθε χρόνο μπροστά από τις φυλακές ή ορισμένων αριστερών βουλευτών, ο Ζορζ Αμπνταλά ήταν τη δεκαετία του 1980 ο δημόσιος εχθρός νούμερο ένα και ένας από τους πιο διάσημους κρατουμένους της Γαλλίας.

Γεννημένος στον Λίβανο το 1951, μαρωνίτικης καταγωγής, ίδρυσε το 1979 τις Λιβανικές Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (FARL), ομάδα Λιβανέζων χριστιανών μαρξιστών, προσκείμενη στα ευρωπαϊκά ακροαριστερά κινήματα.

Συνελήφθη το 1984 και καταδικάστηκε το 1987 για συνέργεια στις δολοφονίες, το 1982 στο Παρίσι, του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Τσαρλς Ρέι και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας του Ισραήλ, Γιακόβ Μπαρ-Σιμάντοβ, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας το 1984.

Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, δεξιά, φτάνει στο εφετείο του Πω, στη νοτιοδυτική Γαλλία, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 / AP Photo / Bob Edme

Συνελήφθη το 1984 και καταδικάστηκε το 1987 για συνέργεια στις δολοφονίες, το 1982 στο Παρίσι, του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Τσαρλς Ρέι και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας του Ισραήλ, Γιακόβ Μπαρ-Σιμάντοβ, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας το 1984.

Για χρόνια του αποδόθηκε λανθασμένα το κύμα βομβιστικών επιθέσεων του 1985-1986 που σκόρπισε τον πανικό στο Παρίσι και προκάλεσε 13 θανάτους. Οι πραγματικοί δράστες, φιλοϊρανοί ακτιβιστές, ταυτοποιήθηκαν δύο μήνες μετά την καταδίκη του Αμπνταλά σε ισόβια.

Ο ίδιος ουδέποτε παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στις δολοφονίες, τις χαρακτήριζε όμως πάντα «ηρωικές πράξεις» αντίστασης απέναντι στην ισραηλινή και αμερικανική καταπίεση, στο πλαίσιο του λιβανικού εμφυλίου και της εισβολής του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο το 1978.

Η οργάνωσή του, οι FARL, έχει διαλυθεί εδώ και δεκαετίες και δεν έχει διαπράξει καμία βίαιη ενέργεια από το 1984 και μετά.

Είναι επιλέξιμος για αποφυλάκιση από το 1999, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι πολιτικός ενάγων στη δίκη του, έχουν πάντα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε αίτημα αποφυλάκισης που έχει υποβάλει ο Αμπνταλά.

Συνολικά κατέθεσε 11 αιτήσεις αποφυλάκισης – η 12η ήταν επιτυχής.

Ο κρατούμενος της «raison d’Etat»

Σε έρευνα της εφημερίδας Le Monde το 2024 σημειώνεται πως ο αμερικανικός παρεμβατισμός και η αδιαλλαξία των γαλλικών αρχών ενίσχυσαν την πεποίθηση των υποστηρικτών του ότι ο Αμπνταλά είναι αποδιοπομπαίος τράγος, θύμα της λεγόμενης «κρατικής σκοπιμότητας» (raison d’État), μιας δικαιοσύνης κατ’ εξαίρεση, επικαλούμενης την εθνική ασφάλεια ή το εθνικό συμφέρον.

Για τους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τη Le Monde, δεν κρατείται για όσα έκανε, αλλά για όσα αντιπροσωπεύει: έναν μαρξιστή, φιλοπαλαιστίνιο, αντιαποικιοκράτη ακτιβιστή που δεν απαρνήθηκε ποτέ τις ιδέες του, εμποδίζοντας κάθε συναίνεση στον φάκελό του.

Πολίτες κρατούν πανό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αίτημα την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, στις 16 Ιουλίου 2025. Το σύνθημα γράφει «Ελευθερία στον Ζορζ Αμπνταλά» / REUTERS / Abdul Saboor

Η εφημερίδα παραθέτει και τα λόγια του πρώην γάλλου δικαστή Αλέν Μαρσό, γνωστού για την αυστηρότητά του, ο οποίος έγραψε στα απομνημονεύματά του το 2022: «Είναι πλέον προφανές ότι ο Αμπνταλά καταδικάστηκε εν μέρει για πράγματα που δεν έκανε».

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πηγές, πριν από την ακρόαση της 17ης Ιουλίου, προβλέπεται ότι οι αρχές θα τον μεταφέρουν από το Λανμεζάν στο αεροδρόμιο της Ταρμπ, νότια της Γαλλίας, κατόπιν στο Παρίσι, από όπου θα επιβιβαστεί σε πτήση για τη Βηρυτό.

Ο Λίβανος, που επί χρόνια ζητούσε την απελευθέρωσή του, απέστειλε επιστολή προς το εφετείο επιβεβαιώνοντας ότι θα αναλάβει την επιστροφή του.

«Είναι ταυτόχρονα μια δικαστική νίκη και ένα πολιτικό σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν βγήκε νωρίτερα, λόγω της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των διαδοχικών Γάλλων προέδρων», δήλωσε ο δικηγόρος του, Ζαν-Λουί Σαλανσέ, μετά τη συνεδρίαση.

Ο αδελφός του, Ρομπέρ, δήλωσε «ευτυχής» με την απόφαση, «κυρίως έπειτα από πολυάριθμες αποτυχημένες προσπάθειες». «Για μία φορά, οι γαλλικές αρχές απελευθερώθηκαν από τις πιέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να προσβληθεί με αναίρεση από τον εισαγγελέα, αλλά αυτή δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, δεν μπορεί να εμποδίσει τον Ζορζ Αμπνταλά να επιστρέψει στον Λίβανο.

Η ομάδα υποστήριξής του χαρακτήρισε την ανακοίνωση «νίκη», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή «δεν θα παρεμποδιστεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία καλής θέλησης» με τη Βεγγάζη για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στη Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος του DEIK δήλωσε ότι η νέα συμφωνία με τη Λιβύη θα εμβαθύνει τη συνεργασία στην περιοχή, και ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των σχέσεων, ιδίως με το ανατολικό τμήμα της χώρας
Εικόνα πετρελαιοφόρου που φεύγει από τον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Ζουεϊτίνα στη Βεγγάζη 29
Daily Sabah: Η Τουρκία φαντασιώνεται περιφερειακή «ηγεμονία στη Μεσόγειο» – Η συνεργασία ισχύος με την Ισπανία που «εξαπλώνεται» από Γιβραλτάρ μέχρι Συρία
Βλέψεις για μία συνεργασία ισχύος με την Ισπανία έχει η Τουρκία, σύμφωνα με την Daily Sabah - Η επανασχεδίαση του χάρτη της Μεσογείου και οι βλέψεις για αποδυνάμωση του «μπλοκ» Γαλλία - Ελλάδα - Ισραήλ
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, Oruc Reis, στη Μεσόγειο