Την πρώτη αποστολή όπλων στην Ουκρανία επί προεδρίας του ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συμφωνία της 30ής Απριλίου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο για τις σπάνιες γαίες της χώρας.
Η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε την Πρωτομαγιά το αμερικανικό Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να εξάγει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ή και παραπάνω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο» φως για την πρώτη αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία επί προεδρίας του, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το τι μέλλει γενέσθαι αν επιμείνει στην τακτική της κωλυσιεργίας.
O Τραμπ θέλησε να εκφράσει άμεσα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά, «ξεκλειδώνοντας» ένα από τα βασικά αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Την παροχή οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.
Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποστείλει στην Ουκρανία, όπλα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο, επιβεβαίωσε η «Kyiv Post», επικαλούμενη πληροφορίες από την Κυβέρνηση του Κιέβου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά στη συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα σπάνια ορυκτά, απομένει η ρύθμιση ορισμένων λεπτομερειών, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι ικανές να ανατρέψουν την κατάσταση.
Ουκρανοί αναλυτές, τους οποίους επικαλούνται οι «New York Times», αναφέρουν ότι το Κίεβο κατάφερε να «αμυνθεί» σε κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις των Αμερικανών, διατηρώντας «τη γραμμή, παρά τις τεράστιες πιέσεις».
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε χθες, ότι η χώρα του θα διατηρήσει «τον πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της».
Επίσης, η Ουκρανία πέτυχε – σύμφωνα με τον Ζελένσκι – να κάμψει τις αντιστάσεις του Τραμπ, ο οποίος απαιτούσε να αποπληρωθούν τα όπλα που έχουν δώσει οι ΗΠΑ μέχρι τώρα.
Η υπογεγραμμένη συμφωνία καθιστά, επίσης, σαφές ότι οι όροι της δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πιθανή μελλοντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακόμη δεν θέτει τη χώρα υπό τη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ.
Ο χάρτης με τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας
Ο παρακάτω χάρτης, που δημοσιεύει ο βρετανικός «Guardian», δείχνει τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι σπάνιες γαίες στην ουκρανική επικράτεια και ποιες από αυτές τις περιοχές ελέγχονται από τους Ρώσους.
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για την «τεχνική συμφωνία» που μένει, επίσης, να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί.
Το αν και κατά πόσο η συμφωνία θα επηρεάσει τις κινήσεις της Μόσχας στο μέτωπο και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα αυξήσει την καλή θέληση προς το Κίεβο από την Κυβέρνηση Τραμπ.
Παρόλα αυτά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι αποτελεί την έναρξη μίας «ιστορικής οικονομικής εταιρικής σχέσης» και ισχυρίστηκε ότι δείχνει πως οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην Ουκρανία ως σύμμαχο.
«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι η Κυβέρνηση Τραμπ είναι αφοσιωμένη σε μία ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μία ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο… «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας.