Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέβαλε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέβαλε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ άσκησε έφεση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο 50χρονος Αυστραλός κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ υπέγραψε στις 17 Ιουνίου το διάταγμα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, είχε διορία μέχρι σήμερα για να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι παρέλαβαν «τη γνωστοποίηση εκ μέρους του Τζούλιαν Ασάνζ» ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της υπουργού.

Νωρίτερα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Ασάνζ (την Κυριακή θα κλείσει τα 51), μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και η σύζυγός του, η Στέλα Ασάνζ, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα παλιό λονδρέζικο λεωφορείο και έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ τώρα».

«Είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια. Είναι αθώος, επομένως γιατί είναι στη φυλακή;» διερωτήθηκε η Γκλόρια Γουάιλντμαν, μια 79χρονη συνταξιούχος που συμμετέχει συχνά σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Ασάνζ. «Αν δεν ελευθερωθεί ο Ασάνζ, ούτε κι εμείς θα ελευθερωθούμε, κανείς δεν θα είναι ελεύθερος», πρόσθεσε.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα του Ασάνζ, η ακροαματική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2023, σύμφωνα με μια δικηγόρο της εταιρείας Bindmans που ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις. Ο Ασάνζ θα μπορούσε επίσης να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις