Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ο βασιλιάς Κάρολος στη Γερμανία – Η απουσία Σολτς, η εμφάνιση Μέρκελ και τα… λουκάνικα

Ο βασιλιάς Κάρολος στη Γερμανία – Η απουσία Σολτς, η εμφάνιση Μέρκελ και τα… λουκάνικα
Reuters

Στην Γερμανία βρίσκεται από χθες Τετάρτη (29.3.2023) ο Κάρολος ο Γ’ της Βρετανίας, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιάς. Ο ίδιος και η σύζυγός του Καμίλα έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Γερμανούς. 

Ο βασιλιάς Κάρολος το βράδυ της Τετάρτης παρέστη στο επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο εντυπωσιακό Schloss Bellevue της Γερμανίας, μια μεγαλοπρεπή πρώην βασιλική κατοικία του 18ου αιώνα στο Βερολίνο, η οποία σήμερα χρησιμεύει ως προεδρική κατοικία. Ωστόσο, από το δείπνο απουσίαζε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ενώ παρούσα ήταν η Άνγκελα Μέρκελ. 

Το δείπνο έγινε σε χαλαρό κλίμα και δεν έλειψαν τα αστεία του βασιλιά Καρόλου για τα λουκάνικα και τις μπύρες…

Το βασιλικό ζεύγος υποδέχτηκε στο Bellevue το ζεύγος Σταϊνμάιερ. Η Καμίλα φορούσε ένα μαύρο βραδινό φόρεμα και μια διαμαντένια τιάρα και ένα διαμαντένιο περιδέραιο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να συνοδεύσει την ενδυμασία του με μια λευκή γραβάτα με το παράσημο του Τάγματος Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καθώς και το διαμαντένιο παράσημο του Bath Neck Order.

Κατά την ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, μιλώντας και στα γερμανικά, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Γερμανοί στον ίδιο και στη σύζυγό του Καμίλα, αλλά και για τα θερμά και συγκινητικά λόγια συμπαράστασης και στοργής μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’. 

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δώρισε τον προσκεκλημένο του μια φωτογραφία από την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία το 1962. Ο Κάρολος εικονίζεται σε αυτή σε ηλικία 13 ετών, να φθάνει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. «Είναι προσωπική χαρά μου να σας τη δίνω σήμερα, ως ένδειξη της μακροχρόνιας σύνδεσης των δύο χωρών μας» είπε.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue χθες το βράδυ ήταν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ και η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον, καλεσμένοι ήταν η χορεύτρια του γερμανικού σόου «Let’s dance» Μότσι Μαμπούζε, η οποία συμμετέχει ως κριτής και στην αντίστοιχη βρετανική παραγωγή, την οποία παρακολουθούν φανατικά ο βασιλιάς και η σύζυγός του και ο γερμανοβρετανός τραγουδιστής, μέλος του διάσημου συγκροτήματος «Toten Hosen».

Η απουσία Σολτς

Στο δείπνο δεν παρευρέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, γεγονός το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως στα βρετανικά ΜΜΕ. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν το βράδυ ότι ο καγκελάριος «θα χάσει το δείπνο, αν και το ημερολόγιό του για απόψε είναι άδειο», ενώ σε ανάλυσή τους έκαναν λόγο για «σιωπηρή χειρονομία συμβιβασμού προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στον κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό και κάθε κόμμα να πάρει το μερίδιό του από τους προβολείς».

Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι ο Σολτς ούτως ή άλλως συνήθως δεν παρευρίσκεται σε τέτοια επίσημα δείπνα με ξένους ηγέτες, ενώ ούτως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Το 2015 ωστόσο η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ είχε επιλέξει να βρίσκεται στο προεδρικό ανάκτορο κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Ο καγκελάριος προσβλέπει στη συνάντηση που θα έχει σήμερα (Πέμπτη) με τον βασιλιά», πρόσθεσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Τα λουκάνικα και οι μπύρες

Ο βασιλιάς Κάρολος ανέφερε πως: «Είναι αξιοσημείωτο ότι συνειδητοποιώ ότι έχω επισκεφθεί τη Γερμανία πάνω από σαράντα φορές – γεγονός που δείχνει τη σημασία αυτής της σχέσης, αλλά και, φοβάμαι, τον πόσο καιρό υπάρχω! Σκέφτομαι επίσης με αγάπη εκείνη το ταξίδι στη Γερμανία κατά το οποίο η σύζυγός μου και εγώ δοκιμάσαμε βαυαρικά λουκάνικα σε μια λαϊκή αγορά στο Μόναχο και βρεθήκαμε να πίνουμε μπύρα και να χορεύουμε βαλς στο Hofbräuhaus! Καταλαβαίνω γιατί ο Άγιος Βονιφάτιος, ένας Άγγλος μοναχός, ο οποίος είναι διάσημος για το κήρυγμά του στη Γερμανία, είναι επίσης προστάτης των ζυθοποιών».

Και συνέχισε: «Όλα αυτά τα χρόνια, και με τόσους πολλούς τρόπους, έχω εντυπωσιαστεί από τη ζεστασιά της φιλίας μεταξύ των εθνών μας και από τη ζωτικότητα της εταιρικής μας σχέσης σε αμέτρητους τομείς. Ήταν, κ. Πρόεδρε, μια φιλία που είχε μεγάλη σημασία για τη μητέρα μου, την αείμνηστη Βασίλισσα, η οποία νοιαζόταν βαθιά για τον δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, για άλλη μια φορά, για τα βαθιά συγκινητικά μηνύματα υποστήριξης και αγάπης που λάβαμε από τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία μετά τη θλίψη του θανάτου της πέρυσι. Κυρίες και κύριοι, η καλοσύνη σας σήμαινε για την οικογένειά μου και εμένα περισσότερα από όσα μπορώ να εκφράσω».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις