Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι ανατριχιαστικές περιγραφές κακοποίησης 1.000 παιδιών από ιερείς άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Οι ανατριχιαστικές περιγραφές κακοποίησης 1.000 παιδιών από ιερείς άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Η αμερικανική ομοσπονδιακή δικαιοσύνη άνοιξε για πρώτη φορά έρευνα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διέπραξαν καθολικοί ιερείς: κάλεσε να παρουσιαστούν ενώπιόν της οι οκτώ επισκοπές της Πενσιλβάνια δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που καταγγέλθηκαν.

Η αρχιεπισκοπή της Φιλαδέλφιας επιβεβαίωσε την Πέμπτη στο site της ότι «έλαβε κλήτευση να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων».

«Η αρχιεπισκοπή θα συνεργαστεί με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Έκκληση για μαρτυρίες κακοποιημένων παιδιών από ιερείς

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη δημοσιοποίηση στα μέσα Αυγούστου από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα της Πενσιλβάνια μιας έκθεσης, ιδιαίτερα επικριτικής για τους θεσμούς της καθολικής εκκλησίας στην πολιτεία των ΗΠΑ, στην οποία περιγράφονται με λεπτομέρειες οι κακοποιήσεις που υπέστησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά από περισσότερους από 300 ιερείς σε διάστημα πολλών δεκαετιών, αλλά και οι πολλές απόπειρες απόκρυψής τους.

Σχεδόν το σύνολο των αδικημάτων που περιγράφονται στην έκθεση αυτή έχουν ήδη παραγραφεί.

Όμως μετά τη δημοσιοποίησή της οι εισαγγελείς πολλών αμερικανικών πολιτειών, μεταξύ των οποίων αυτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι καθολικοί, κινητοποιήθηκαν ζητώντας από τις αρχιεπισκοπές τους να παρουσιαστούν ενώπιών τους ζητώντας τους τα αρχεία τους, αλλά και κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση μαρτυριών.

Με την έναρξη της έρευνας αυτής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές θα διαθέτουν περισσότερα μέσα σε σχέση με μια έρευνα σε επίπεδο πολιτείας, τα θύματα ελπίζουν να ριχθεί επιτέλους φως στις προσπάθειες απόκρυψης των εγκλημάτων των καθολικών ιερέων από την ιεραρχία της εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις