Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

ΟΗΕ: Καταγγέλλει την εκτέλεση ανήλικου Ιρανού

ΟΗΕ: Καταγγέλλει την εκτέλεση ανήλικου Ιρανού

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε «συγκλονισμένη» από την εκτέλεση στις 17 Ιανουαρίου ενός νεαρού Ιρανού που ήταν ανήλικος, όταν διέπραξε το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ο Αλί Ναντερί, 21 ετών, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία μιας γυναίκας, εκτελέστηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Την εποχή του συμβάντος ήταν 17 ετών.

«Η ποινή του θανάτου δεν μπορεί να εφαρμόζεται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών και η Διεθνής Σύμβαση για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις οποίες έχει υπογράψει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, επιβάλλουν πλήρη απαγόρευση της ποινής του θανάτου για ανήλικους την εποχή του συμβάντος», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση ανηλίκου στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2011. «Οι (ιρανικές) αρχές φαίνεται ότι έκαναν προσπάθειες να αποφύγουν τέτοιες περιπτώσεις», αναγνώρισε η Σελίν Πουιγί. «Ζητάμε επίμονα από την ιρανική κυβέρνηση να τερματίσει τις εκτελέσεις ανηλίκων», συνέχισε η ίδια.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την τύχη πέντε Ιρανών την καταδίκη των οποίων στην εσχάτη των ποινών επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και οι οποίοι κινδυνεύουν να εκτελεστούν άμεσα.

«Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αμεροληψία της δίκης μετά τις κατηγορίες ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια», υπογράμμισε η Πουιγί. Πρόκειται για τους Μοχαμάντ Αλί Αμουρί, Σαγιέντ Τζαμπέρ Αλμποσοκά, Σαγιέντ Μοχτάρ Αμποσοκά, Χασέμ Σαμπέν Αμπουρί και Χαντ Ρασιντί.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2012. Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από την ιρανική κυβέρνηση να περιορίσει τις καταδίκες στην εσχάτη των ποινών και να σεβαστεί τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε