Ο Πιεχ, ιθύνων νους της παγκόσμιας επέκτασης της VW και ηγετική μορφή του γερμανικού ομίλου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, φαίνεται πως έσκαψε ο ίδιος το λάκκο του, ανακαλώντας τη στήριξή του στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν και εμπλεκόμενος σε μηχανορραφίες για την απομάκρυνσή του, είπαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στο διοικητικό συμβούλιο της VW.
Όταν διέρευσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι ο Πιεχ επεδίωκε μυστικά να τοποθετηθεί ο Ματίας Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Porsche, στα ηνία της VW, το ισχυρό συμβούλιο εργασιών της εταιρίας και ένας εκ των μεγαλομετόχων – το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας – αποφάσισαν ότι δεν πήγαινε άλλο και συγκάλεσαν συνεδρίαση των υψηλόβαθμων στελεχών του διοικητικού συμβουλίου – τη δεύτερη αυτού του είδους σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.
«Ήταν μια από τις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι» είπε στο Reuters πηγή προσκείμενη σε έναν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο, αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα του Πιεχ να πείσει τα μέλη της οικογενείας να αποπέμψουν τον Βίντερκορν και να τοποθετήσουν στη θέση του τον Μίλερ.
Το Σάββατο, ο Πιεχ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο: να παραιτηθεί ή να παυθεί με μάλλον ατιμωτικό τρόπο μετά από σχετική ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου. Ούτε ο ίδιος ούτε μέλη του διοικητικού συμβουλίου θέλησαν να σχολιάσουν την παραίτηση που ανακοινώθηκε από την VW και μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας.
Η αποχώρηση του Πιεχ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη Volkswagen. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο 78χρονος Αυστριακός διοικούσε την εταιρία σαν να ήταν το δικό του φέουδο, τερματίζοντας εν πολλοίς την καριέρα στελεχών που δεν συμπαθούσε και προωθώντας αμφισβητούμενες αποφάσεις στρατηγικής απλά με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Η αποπομπή του αφήνει, ωστόσο, ένα κενό στην ηγεσία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για τη μελλοντική μορφή της εταιρίας, με το βασικότερο εξ αυτών το ποιος θα αντικαταστήσει το Πιεχ στον κρίσιμο ρόλο του προέδρου.
Οι επενδυτές από την πλευρά τους αναμένουν ότι η εταιρία θα καταφέρει να ενισχύσει την κερδοφορία της στις βασικές δραστηριότητες της, να βελτιώσει τις αναιμικές επιδόσεις της στο εξωτερικό και να βάλει στο περιθώριο τα σχέδια για εξαγορές.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας συμβούλων Evercore ISI, περίπου το 80% των επενδυτών της VW εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας θα αυξηθεί μετά την αποχώρηση του Πιεχ καθώς η εξέλιξη αυτή θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες να αυξηθεί η κερδοφορία της. Η μετοχή της κατέγραφε σήμερα κέρδη άνω του 5%.
«Η αποχώρηση του Πιεχ είναι καλή είδηση για την VW» σχολίασε ο αναλυτής της Evercore Αρντ Ελινγκχορστ, που αύξησε την σύσταση για την μετοχή σε ‘buy’ από ‘hold’. «Η VW έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε μια επιχείρηση με μεγαλύτερη κερδοφορία και αξία».