Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ομπάμα εναντίον μπόνους και τραπεζών

ΦΩΤΟ REUTERS

 

Με τους τραπεζίτες που παίρνουν και “τσεπώνουν” μεγάλα μπόνους ενώ οι επιχειρήσεις τους σώθηκαν…

 

ην τελευταία στιγμή από τα χρήματα των φορολογουμένων τα έβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα.
 
“Δεν ήμουν υποψήφιος, για την προεδρία για να βοηθήσω ένα πλήθος σιτεμένων τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ”, εξήγησε ο Ομπάμα στη διάρκεια της εκπομπής του CBS “60 λεπτά”, που θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.
 
Καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα που είχαν δανειστεί από το κράτος προκειμένου να περάσουν τη μεγαλύτερη στενωπό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε ορισμένες από αυτές να το έκαναν ώστε να μπορούν να χορηγήσουν σημαντικά μπόνους στους υπαλλήλους τους. Οι τράπεζες που όφειλαν χρήματα στο κράτος είδαν αυτά τα μπόνους να περιορίζονται.
 
Η πρακτική των μπόνους που αποζημιώνουν για την ανάληψη κινδύνου των τραπεζών σε τοποθετήσεις που είναι μερικές φορές επικίνδυνες, θεωρείται πως είναι ένας από τους λόγους που επέσπευσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση και προκάλεσαν τη οργή της κοινής γνώμης.
 
“Σκέφτομαι πως σε ορισμένες περιπτώσεις η δυνατότητα να πάρουν το μπόνους ήταν εκείνο που παρακίνησε” τις τράπεζες να εξοφλήσουν τη δημόσια βοήθεια, εκτίμησε ο Ομπάμα.
“Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι πως οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει (…), αναρωτιούνται ακόμη γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος με τις τράπεζες”, είπε ο πρόεδρος.
 
“Για να δούμε λίγο. Ξαναπαίρνετε τα μπόνους των 10 ή 20 εκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από το χειρότερο έτος για την οικονομία της Αμερικής εδώ και δεκαετίες και είστε εσείς που έχετε προκαλέσει το πρόβλημα”, είπε.
 
“Αυτό που πραγματικά με εξοργίζει είναι που οι τράπεζες οι οποίες επωφελήθηκαν από τη βοήθεια των χρημάτων των φορολογουμένων είναι εκείνες που μάχονται με νύχια και με δόντια στο Κογκρέσο εναντίον της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης”, πρόσθεσε.
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή ένα σχέδιο νόμου για τη “Μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ”, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία μίας οικονομικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών προκειμένου να ρυθμιστούν ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και να αποφευχθούν οι καταχρηστικές πρακτικές.
 
Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου δεν προβλέπεται να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από το νέο έτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε