Κόσμος

Οργή Ομπάμα για Άσαντ – Αναβλήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία δήλωσαν ότι επιθυμούν την χρονική επέκταση της εκεχειρίας στην Συρία, αν και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις και τέθηκε σε εφαρμογή από την Δευτέρα το βράδυ στην χώρα, εμφανίζεται επισφαλής και να υπονομεύεται από την κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων και την αποτυχία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή έπειτα από αίτημα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας ως προεδρεύουσα του ΣΑ έως τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία ανέφερε πως η υποστήριξη του ΣΑ στην εκεχειρία, που η Μόσχα ελπίζει ότι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των ΗΕ, φάνηκε απίθανη, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να κοινοποιήσουν στα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου έγγραφα που αναφέρονται λεπτομερώς στην συμφωνία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν και η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουελ αναμενόντουσαν να προβούν σε ενημέρωση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών. Ο Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για την συμφωνία.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εμποδίζει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας παρά την μείωση των βίαιων συγκρούσεων στην χώρα.

Σε συνάντηση του με συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας επίσης “επισήμανε πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της συμφωνίας με την Ρωσία έως ότου παρατηρήσουμε συνεχόμενες μέρες μειωμένης βίας και σταθερής ανθρωπιστικής πρόσβασης”.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία στη Συρία όσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται υπό πολιορκία να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια,

Η κύρια διαμάχη για την εκεχειρία μέχρι στιγμής αφορά την διανομή ανθρωπιστικής βοήειας στο Χαλέπι, με τα Ηνωμένη Έθνη να κατηγορούν την συριακή κυβέρνηση ότι θέτει εμπόδια στην διανομή, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια πρόσβασης.

Έπειτα από τρεις μέρες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων και χωρίς καταγραφές νεκρών θυμάτων, οι πρώτες απώλειες αμάχων μετά την έναρξη της εκεχειρίας σημειώθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες την Παρασκευή, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία αποχώρησης των δυνάμεων τους από την οδό Καστέλο στο Χαλέπι, την κύρια οδό προς την ανατολική πλευρά της πόλης, που ελέγχεται από τους αντάρτες, που θα χρησιμοποιηθεί για την διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν τη βοήθεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οζέλ κατά Ερντογάν: «Είναι αρχηγός χούντας» – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο συλλαλητήριο του CHP υπέρ του Ιμάμογλου
«Η σύλληψη του Ιμάμογλου στις 19 Μαρτίου ήταν ένα πραξικόπημα του Ερντογάν» τονίζει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID