Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη Ρωσία για την έκρηξη στο φράγμα στην Χερσώνα

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη Ρωσία για την έκρηξη στο φράγμα στην Χερσώνα

Διεθνής κατακραυγή ξέσπασε κατά της Ρωσίας με αφορμή την έκρηξη στο φράγμα στην Χερσώνα της Ουκρανίας που προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές στην περιοχή.

Η Ρωσία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα στη νότια Χερσώνα της Ουκρανίας και μάλιστα κατηγορεί το Κίεβο για το συμβάν, αλλά πολλοί ξένοι ηγέτες και πολιτικοί κατηγορούν ανοιχτά τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνους.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

«Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Ανησυχία για την Ζαπορίζια

Η Γερμανία, σημείωσε επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με ανησυχία μετά την καταστροφή του φράγματος που τροφοδοτεί με νερό τον σταθμό.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την Ζαπορίζια είναι ότι το παρακολουθούμε συνέχεια», είπε.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το ρήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, που οδήγησε στην απελευθέρωση εκατομμυρίων λίτρων νερού, απειλώντας χωριά και κόβοντας την τροφοδοσία σε νερό.

 

«Έγκλημα πολέμου»

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε σήμερα την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως «αποτρόπαια πράξη» που αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

«Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια αποτρόπαια πράξη», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», σημείωσε.

«Να λογοδοτήσει η Ρωσία»

Παράλληλα ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δεν παρείχε στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή.

«Σήμερα είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ρωσικής επίθεσης κατά ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής», αναφέρει ο Ναουσέντα σε μήνυμα στο Twitter.

«Η καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος είναι έγκλημα πολέμου που απειλεί απευθείας χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό και η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο για να μείνει ασφαλής», προσθέτει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις