Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία για πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια: Η Ρωσία ετοιμάζει «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια»

Ουκρανία για πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια: Η Ρωσία ετοιμάζει «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια»

Στην Ουκρανία εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια. Το ίδιο ωστόσο αναφέρει από την πλευρά και η Μόσχα για το Κίεβο, προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στον σταθμό. 

Ειδικότερα, η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (19.08.2022) ότι δυνάμεις της Ρωσίας προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Energoatom, η εταιρεία σημειώνει ότι πιστεύει πως η Ρωσία, η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό στη Ζαπορίζια, προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια» εκεί.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προγραμματίζουν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να τις αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον», αναφέρει η Energoatom στην ανακοίνωσή της. «Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου», προσθέτει.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε επίσης κατηγορήσει την Πέμπτη, το Κίεβο ότι προετοιμάζει «προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις