Κόσμος

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν νέα πακέτα όπλων για την Ουκρανία – Στο τραπέζι οι Tomahawk

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα πακέτα όπλων για το Κίεβο, εν μέσω πιέσεων για ενισχυμένη αεράμυνα και συζητήσεων περί παράδοσης πυραύλων Tomahawk

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι «μεγάλες ανακοινώσεις» σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι προ των πυλών, ενόψει της συνόδου στο Ράμσταϊν αύριο, Τετάρτη (15.10.2025), και της συνάντησης του Συμβουλίου Ουκρανίας–ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Μάθιου Γουίτακερ, εντάσσεται στην προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πιέσει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία — επικαλούμενος και την πρόσφατη μεσολάβηση του για τη Γάζα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γουίτακερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Μέση Ανατολή.

Εκτόξευση πυραύλου Tomahawk
Εκτόξευση πυραύλου Tomahawk / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Leah Stiles / Released

Ο Γουίτακερ επανέλαβε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη στη διατήρηση των οικονομικών της Ρωσίας, ιδίως μέσω των συνεχιζόμενων αγορών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, ο Γουίτακερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να δημιουργεί συνθήκες και να ασκεί πίεση για να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, εάν ο Πούτιν παραμείνει απρόθυμος να συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Τραμπ θα μπορούσε να εντείνει την πίεση στη Ρωσία με εργαλεία όπως κυρώσεις, περιορισμούς στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και προμήθειες προηγμένων όπλων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γουίτακερ στο Radio Svoboda.

«Αύριο, οι ΗΠΑ θα κάνουν μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Αύριο Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Ράμσταϊν και η συνάντηση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και θα συναντηθεί με τον Τραμπ την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

Πόσους πυραύλους Tomahawk μπορεί να πάρει η Ουκρανία;

«Οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν μόνο 20 έως 50 πυραύλους Tomahawk στην Ουκρανία και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την Στέισι Πέτιτζον, διευθύντρια του αμυντικού προγράμματος στο think tank Center for a New American Security, η Ουκρανία θα αποκτήσει περιορισμένες δυνατότητες με την απόκτηση μιας παρτίδας πυραύλων Tomahawk. Αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πραγματοποιήσεις επιθέσεις βαθειά στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, Μαρκ Καντσιάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 4.150 πυραύλους Tomahawk.

Ωστόσο, οι Financial Times αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαντλούν τα αποθέματά τους, χωρίς να τα αντικαθιστούν. Το 2022, το Πεντάγωνο αγόρασε μόνο 200 πυραύλους, ενώ ήδη δαπανούσε πάνω από 120 μονάδες. Το αίτημα του Υπουργείου Άμυνας για τον προϋπολογισμό του 2026 επιδιώκει χρηματοδότηση μόνο για 57 επιπλέον Tomahawk – μια ποσότητα ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τους τρέχοντες ρυθμούς κατανάλωσης.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν δραστικό βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, με βάση όσα είναι δημόσια γνωστά, που σημαίνει ότι η ρωσική πρωτεύουσα θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς τους αν τα αποκτούσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, το Κίεβο αναμένεται να αποκτήσει τροποποιημένες εκδόσεις του πυραύλου, που θα μείωναν τις δυνατότητές του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή: onalert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 6
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1