Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ουκρανία: Πλημμυρίζει η Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος – Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Ουκρανία: Πλημμυρίζει η Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος – Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία, καθώς η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει…

Ο διορισμένος από τη Μόσχα δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα δήλωσε σήμερα ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την καταστροφή του γειτονικού φράγματος Καχόβκα στη Χερσώνα την Τρίτη, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή της Χερσώνας που επλήγη από τις πλημμύρες.

“Επίσκεψη εργασίας στην περιοχή της Χερσώνας. Συνάντηση συντονισμού για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα”, ανέφερε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να “αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν πληγεί από την καταστροφή”.

Βυθίζεται η Χερσώνα

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής.

Όπως έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ολεξάντρ Προκούντιν, το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα.

“Ήδη εργαζόμαστε. Θα βοηθήσουμε όλους όσοι αντιμετώπισαν προβλήματα”, είπε ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του.

“Παρά τον τεράστιο κίνδυνο και τον αδιάκοπο βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις οι εκκενώσεις περιοχών που πλημμύρισαν συνεχίζονται”, πρόσθεσε ο Προκούντιν.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Σχεδόν 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα και περί τους 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή την Τρίτη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα αργά χθες το βράδυ ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις