Οργή πολιτών για την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας νομοσχεδίου που περιορίζει τις εξουσίες δύο υπηρεσιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη (22.07.2025), το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που θέτει το εθνικό γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς, γνωστό ως Nabu, και την εισαγγελία κατά της διαφθοράς, Sapo, υπό τον άμεσο έλεγχο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος λογοδοτεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, υπέγραψε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ λίγες ώρες αργότερα το οποίο και υπερασπίζεται εν μέσω των διαδηλώσεων. Δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο να καθαριστούν οι οργανώσεις από την «ρωσική επιρροή», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Και οι δύο υπηρεσίες ιδρύθηκαν με δυτική βοήθεια μετά την εξέγερση του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014, που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου ηγέτη της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σκοπός τους ήταν να ενεργούν ως ανεξάρτητες ομάδες που θα εντόπιζαν και θα δίωκαν τη διαφθορά στη χώρα χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Τα γραφεία των δύο υπηρεσιών δέχτηκαν έφοδο από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας τη Δευτέρα, μετά από αναφορές ότι είχαν διεισδύσει σε αυτά άτομα της Μόσχας. Στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι έρευνες ήταν πράξη εκφοβισμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο εκατοντάδες Ουκρανοί, κυρίως νέοι, συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Κίεβο, στην Λβιβ και στην Οδησσό.
«Θέλουμε να γίνουμε σαν τη Ρωσία;»
Οι πρωτοφανείς διαμαρτυρίες ξέσπασαν καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται σχεδόν καθημερινά μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, γεγονός που υπογραμμίζει το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών που παρέβλεψαν τον κίνδυνο και τον στρατιωτικό νόμο που είναι σε ισχύ – και απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις- για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου που εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια του Ζελένσκι να συγκεντρώσει την εξουσία σε έναν στενό κύκλο στενών συνεργατών του.
Οι διαδηλωτές θεωρούν το νομοσχέδιο ως ένδειξη αυξανόμενου αυταρχισμού στη χώρα και προδοσία των ιδεών που τροφοδότησαν την επανάσταση του Μαϊντάν.
«Γιατί χρειάζομαι ένα σύστημα που λειτουργεί εναντίον μου;» και «Θέλουμε να γίνουμε σαν τη Ρωσία;» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν από το πλήθος.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έχει συχνά συγκρουστεί με τον Ζελένσκι, ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές.
«Οι Sapo και Nabu πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητοι θεσμοί», είπε. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, χαρακτήρισε τα μέτρα «κακή μέρα» για την Ουκρανία.
Πολλοί διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο Αντρίι Γερμάκ, αρχηγός του επιτελείου του Ζελένσκι, βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και ότι η Ουκρανία «μετατρέπεται σε Ρωσία».
Μάλιστα κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Καλώς ήρθατε στη Ρωσία».
Πληροφορίες από Guardian