Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Χερσώνα, ενώ εκκενώνεται – Κίνδυνος από τις νάρκες μετά την ανατίναξη του φράγματος

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Χερσώνα, ενώ εκκενώνεται – Κίνδυνος από τις νάρκες μετά την ανατίναξη του φράγματος

Κρίσιμες ώρες περνά η περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα. Η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς την ώρα που γίνεται εκκένωση, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τις νάρκες την ώρα που ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές της Χερσώνας από την οποία οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματισθεί.

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίσει να βομβαρδίζει εδάφη όπου έχουν ληφθεί μέτρα απομάκρυνσης των κατοίκων. Μία ώρα νωρίτερα, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίσθηκαν στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο. Ο ίδιος προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που προέρχεται από τις νάρκες επειδή ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Ζελένσκι: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην νότια Ουκρανία.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα πριν το ανατινάξουν.

«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η καταστροφή του φράγματος εγείρει φόβους για τις καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και την χλωρίδα αυτής της περιοχής της νότιας Ουκρανίας.

«Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να τεθούν υπόλογες.

«Είναι αδύνατη η ανατίναξη ενός φράγματος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εξωτερικά, με βομβαρδισμό», είπε αναφερόμενος στο σενάριο που προώθησε η Μόσχα για να εξηγήσει την καταστροφή επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις