Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουκρανία: Στον αέρα οι εκλογές λόγω γρίπης

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γ.Τιμοσένκο φοράει προστατευτική μάσκα σε νοσοκομείο του Κιέβου
Στον αέρα βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία μετά την έξαρση των κρουσμάτων της νέας γρίπης.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 17 Ιανουαρίου όμως υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να γίνουν τον Μάιο.
 
Στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο αμφισβήτησε τα μέτρα που έχουν πάρει, όπως η απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων και πολιτικών συγκεντρώσεων λέγοντας ότι δεν θα είναι δίκαιη η διεξαγωγή των εκλογών.
 
Ο Ιχόρ Ποπόβ είπε ότι εάν κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τότε οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν.
 
Κόντρα όμως έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου Γιουστσένκο και της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Ο πρόεδρος κατηγορεί την Τιμοσένκο, που θα είναι και ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα ο Γιουστσένκο είπε πως πρέπει οπωσδήποτε η χώρα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μία ξαφνική έξαρση ασθενειών που ίσως σχετίζονται με τον ιό της νέας γρίπης αφού ακόμη δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει. Υπολογίζεται ότι 500.000 πολίτες έχουν υποστεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι θάνατοι που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον Η1Ν1 έφτασαν τους 109.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο ιός Η1Ν1 έχει σκοτώσει πάνω από 6.000 ανθρώπους από την εμφάνισή του στο Μεξικό. Πλέον είναι ο κυρίαρχος τύπος γρίπης σε όλο τον κόσμο, καθώς ανιχνεύεται στο 70% των περιστατικών γρίπης που αποστέλλονται για έλεγχο.
 
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και  των Έλεγχο των Ασθενειών ανακοίνωσε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεαστούν από την νέα γρίπη και θα ασκηθούν αξιοσημείωτες πιέσεις στα σύστημα Υγείας». Ο Δρ Άνγκους Νίκολ σημείωσε ότι σε μη πανδημικές καταστάσεις, η εποχική γρίπη μπορεί να στερήσει τη ζωή από 40.000 ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο ιός Η1Ν1 μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε