Habemus Papam! Ωστόσο, τι σημασία έχει το όνομα όταν πρόκειται για έναν Ποντίφικα – και πιο συγκεκριμένα, εκείνο του νέου Πάπα Λέων 14ου;
Ο λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα νωρίτερα σήμερα το βράδυ (08.05.2025) αποκάλυψε στον κόσμο ότι εξελέγη ένας νέος Ποντίφικας που θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο – και για πρώτη φορά ο νέος πλέον Πάπας Λέων είναι Βορειοαμερικανός, 69 ετών, και δηλώνει ότι δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος ανήκει στο τάγμα των Αυγουστίνων έχει μακρά ιστορία στην Καθολική Εκκλησία και κάποιοι από τους προκατόχους του βρέθηκαν ακόμη και υπό την σπάθη ηγεμόνων και υπέκυψαν στις βουλές τους.
Το γεγονός ότι ο Πρέβοστ αποφάσισε να γίνει Λέων ΙΔ΄, έκανε τους Καθολικούς να φέρουν στη μνήμη τους τον προηγούμενο Πάπα Λέων – τον Λέοντα ΙΓ΄ – και το διδακτικό του έγγραφο του 1891, Rerum Novarum, το οποίο περιέγραφε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε δίκαιο μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε συνδικάτα.
Αν ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο «Πάπας του Λαού», τότε ο Λέων ΙΔ΄ είναι έτοιμος να είναι ο «Πάπας των Εργατών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Here is the Apostolic Blessing from our new Pope, Pope Leo XIV which they explicitly said is meant for everyone around the world and to even to go through social media to you!! pic.twitter.com/N2Mwgh7sgi
— Craig Glantz (@Craig_glantz) May 8, 2025
Η ιστορία του «Πάπα Λέοντος»
Ο Λέων Α’ ο επονομαζόμενος και Λέων ο Μέγας υπήρξε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 440 μέχρι και το 461. Είχε επίσης το προσονύμιο του «Ιατρού της Εκκλησίας» και είχε το σθένος το 452 να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Αττίλα προκειμένου οι ορδές του τελευταίου να μην εισβάλλουν στην Ρώμη.
Λέων Β΄: Έμεινε γνωστός ως ο «σύντομος ή κοντός Ποντίφικας» καθώς έμεινε στην θέση από το 682 μέχρι και το 683 και είναι ο άνθρωπος που επικύρωσε το πόρισμα της Τρίτης Συνόδου της Κωνσταντινούπολης.
Ο Λέων ο Γ΄ 795–816: Έδωσε με παπική βούλα στον Καρλομάγνο το τίτλο του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 και τον μετέτρεψε από στρατηλάτη, στρατηγό και πολεμιστή σε πολιτική φυσιογνωμία για τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο. Ο Καρλομάγνος ανταπέδωσε την «χάρη» προσφέροντας προστασία στον Λέοντα από τους αντιπάλους του και με δικές του αποφάσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι παπικές γαίες στην ιταλική χερσόνησο.
Λέων Δ΄ 847–855: Σημαντικό έργο του είναι η οχύρωση της πόλης της Ρώμης και ο πόλεμος που κήρυξε ενάντια στους Σαρακηνούς πειρατές.
Λέων Ε΄ 903: Η δεύτερη συντομότερη παποσύνη. Ο Λέων ο Ε έμεινε στο παπικό θρόνο για μόλις έναν μήνα.
Λέων ΣΤ΄ 928: Ελάχιστα είναι γνωστά και για τον Λέοντα τον ΣΤ ο οποίος είχε επίσης πολύ σύντομη παραμονή στην κεφαλή της Καθολικής εκκλησίας.
Λέων Ζ΄ 936–939: Υπέρμαχος της ταπεινότητας και ένθερμος υποστηρικτής της μοναστικής ζωής. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ειρήνη με την Ουγγαρία.
Λέων Η΄ 963–965: Για κάποιους δεν θεωρείται Πάπας αλλά βρέθηκε για δύο χρόνια επικεφαλής του Καθολικού δόγματος.
Λέων Θ΄ (Άγιος Λέων Θ΄) 1049–1054: Ο δεύτερος Άγιος της μακράς λίστας των Προκαθήμενων της Καθολικής Εκκλησίας που επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα. Υπήρξε ένας από τους δομικούς μεταρρυθμιστές του καθολικού δόγματος και θεωρείται ο άνθρωπος που ξεκίνησε της διαδικασίες που έφεραν το Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.
Λέων Ι΄ 1513–1521: Πάπας από την οικογένεια των Μεδίκων· αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο· εποπτεύσε την πρώιμη περίοδο της Μεταρρύθμισης.
Λέων ΙΑ΄: Απρίλιος 1605 (27 ημέρες): Γνωστός ως ο «Πάπας Αστραπή» λόγω της εξαιρετικά σύντομης παποσύνης του. Έμεινε στον παπικό θρόνο λιγότερο από τον μακρινό προκάτοχό του Λέοντα Ε.
Λέων ΙΒ΄ – 1823–1829: Συντηρητικός πάπας· αντιτάχθηκε στον σύγχρονο φιλελευθερισμό.
Λέων ΙΓ΄ – 1878–1903: Διάσημος για την εγκύκλιο Rerum Novarum για τα δικαιώματα των εργατών. Ένθερμος υπερασπιστής των αδύνατων και των εργατών. Για πολλούς έχει μείνει στην ιστορία ως ο μόνος «κομουνιστής Πάπας».
Ποιος είναι ο Λέων ο 14ος
Γιατί όμως ο Prevost είναι ένας Αμερικανός με μια διαφορά;
Πρόκειται για έναν κληρικό που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Ενώ γεννήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ, εντάχθηκε στο θρησκευτικό τάγμα των Αυγουστινιανών, στη συνέχεια έγινε ένας από τους ιεραποστόλους τους στο Περού και αργότερα έγινε επίσκοπος εκεί από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Αυτή η εμπειρία θα του έχει δώσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική για την Αμερική και τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο – μια κατανόηση του πώς η Λατινική Αμερική μπορεί να βλέπει τον γίγαντα γείτονά της με καχυποψία και πώς, για πολλούς Λατινοαμερικανούς, η εκκλησία έχει να κάνει με την απελευθέρωση και όχι με την τήρηση μιας άκαμπτης γραμμής της παράδοσης.
Πώς θα είναι ο νέος Πάπας;
Η Καθολική εκκλησία στις ΗΠΑ είναι βαθιά διχασμένη. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες εκλογές και ασπάζονται την άποψη του Τζέι Ντι Βανς ότι υπάρχει μια τάξη αγάπης που βάζει πάνω απ’ όλα την οικογένεια, μετά τη γειτονιά και πολύ πιο κάτω, την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Έπειτα, υπάρχουν εκείνοι που συμφωνούν με τον Πάπα Φραγκίσκο ότι αυτή είναι μια εσφαλμένη ερμηνεία του Χριστιανισμού – ο Λέων ΙΔ’ πιθανότατα συμφωνεί με τον προκάτοχό του.
Για τους καρδιναλίους στο κονκλάβιο που σκέφτονταν ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, είχαν εξετάσει τις ηγετικές ικανότητες, την ποιμαντική εμπειρία, τη γνώση του Βατικανού και τη σκληρότητα.
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ τα διαθέτει όλα αυτά. Ηγήθηκε του θρησκευτικού του τάγματος ως ηγούμενος στρατηγός, έχει εργαστεί σε μια επισκοπή και από το 2023 είναι υπεύθυνος του τμήματος του Βατικανού που επιλέγει τους επισκόπους.
Η εκτίμηση είναι ότι έχει θέσει την ύπαρξη μιας συμπονετικής ή ποιμαντικής προσέγγισης ως προτεραιότητα για την επιλογή όσων εντάσσονται στον επισκοπικό θώκο.
Όμως, οι 12 συναντήσεις των καρδινάλιων έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη συνέχισης των φιλοδοξιών του Πάπα Φραγκίσκου για μια εκκλησία που θα δίνει στους λαϊκούς περισσότερο λόγο, που θα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημιουργία του Θεού σε μια εποχή περιβαλλοντικής κρίσης- και που θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει ρόλο για τις γυναίκες στην εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε μερικές γυναίκες σε ανώτερους ρόλους στο Βατικανό, αλλά η κυριαρχία των ανδρών στην εκκλησία ήταν ολοφάνερη τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι 133 άνδρες εκλέκτορες καρδιναλίων εισήλθαν στην Καπέλα Σιξτίνα για να ψηφίσουν για τον ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου.
Αλλά αν οι καρδινάλιοι ήταν σίγουροι για ένα πράγμα στις συναντήσεις τους πριν από το κονκλάβιο, αυτό ήταν ότι ο νέος πάπας πρέπει να αποτελεί την επιτομή ενός Ποντίφικα.
May 8, 2025
Στα λόγια του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο Λέων ΙΔ’ είπε στο πλήθος των 40.000 ατόμων και στα εκατομμύρια των καθολικών που παρακολουθούσαν σε όλο τον κόσμο ότι: «Πρέπει να είμαστε μια εκκλησία που χτίζει γέφυρες».
Ο νέος Πάπας δεν έχει παρά να στρέψει το βλέμμα του προς την πατρίδα του, τις ΗΠΑ, για να δει πόσο επιζήμιος μπορεί να είναι αυτός ο διχασμός – και να γνωρίζει πόσο επιζήμιος είναι αυτός ο διχασμός και στην εκκλησία. Ο Πάπας των Εργατών θα πρέπει να είναι και Πάπας της Ενότητας.